Michael Hudson: Het einde van de westerse beschaving

Datum:
 • zondag 17 juli 2022
 • in
 • Categorie:
 •  Ik wil iedereen de toespraak aanbevelen die Michael Hudson maandag heeft gehouden voor China’s Global University. Hij graaft naar de kern van de ziekte die de ‘westerse’ samenlevingen heeft overgenomen.


  17-7-2022

  Het gaat om schulden die historisch gezien grotendeels werden kwijtgescholden door de koning of hogepriester in geval van moeilijke tijden. Maar in de tijd van het Griekse en later het Romeinse rijk namen oligarchen de macht over en eisten zij dat alle schulden volledig werden terugbetaald, zelfs in moeilijke tijden. Hierdoor werden de samenlevingen opgesplitst in een rijke renteniersklasse en plebs met schulden. Elk rijk dat dit pad volgde, van het Romeinse tot het Britse, ging uiteindelijk ten onder aan een te grote schuldenlast, meldt Moon of Alabama.

  De V.S. is het huidige wereldrijk dat ver op dit pad is. Het staat vijandig tegenover alle samenlevingen die hun financiële markten niet openstellen om te worden leeggeroofd door de oligarchen van de VS. Dit is de kern van het huidige wereldconflict, aangezien China, Rusland, Iran en Venezuela zich vanuit verschillende tradities hebben ontwikkeld en weigeren toe te geven aan de eisen van de VS. De V.S. is gewend dergelijke “problemen” met geweld op te lossen, maar is nu waarschijnlijk te zwak om dat te bereiken.

  Naked Capitalism is de eerste die de Engelstalige versie van Hudsons toespraak publiceert:

  Michael Hudson: The End of Western Civilization – Why It Lacks Resilience, and What Will Take Its Place

  De kernpunten zijn waarschijnlijk deze:

  De Verenigde Staten willen met hun Nieuwe Koude Oorlog juist dat economische tribuut van andere landen veilig stellen. Het komende conflict kan misschien wel twintig jaar duren en zal bepalen wat voor politiek en economisch systeem de wereld zal hebben. Er staat meer op het spel dan alleen de hegemonie van de V.S. en haar op de dollar gebaseerde controle over de internationale financiën en geldschepping. Politiek gezien gaat het om het idee van “democratie”, dat een eufemisme is geworden voor een agressieve financiële oligarchie die zichzelf wereldwijd wil opleggen door middel van roofzuchtige financiële, economische en politieke controle, gesteund door militair geweld.

  Zoals ik heb trachten te benadrukken, is de oligarchische controle van de regering het onderscheidende kenmerk geweest van de westerse beschaving sinds de klassieke oudheid. En de sleutel tot deze controle is het verzet tegen een sterke regering geweest – d.w.z. een burgerregering die sterk genoeg is om te voorkomen dat een crediteuren-oligarchie opstaat en de controle over land en rijkdom monopoliseert en zichzelf tot een erfelijke aristocratie maakt, een renteniersklasse die leeft van landrenten, rente en monopolieprivileges die de bevolking in het algemeen tot soberheid terugdringt.

  Het zal nodig zijn om de renteniersklasse ten val te brengen. Er moet weer een sterke staat komen die eigenaar is van de openbare goederen en diensten en deze niet overdraagt aan particuliere belangen. De komende malaise zou daar wel eens toe kunnen bijdragen.

  Het is de moeite waard om het stuk van Hudson in zijn geheel te lezen.


  Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

  Telegram: t.me/dissidenteen

  Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:  0 reacties :

  Een reactie posten