Knel- en pluspunten in Kreileroord. Toegestane dakopbouw is volgens gemeente een dingetje

Datum:
  • zaterdag 9 juli 2022
  • in
  • Categorie: , ,

  •  HOLLANDS KROON - KREILEROORD

    Wat maakt Kreileroord uniek? Volgens Hollands Kroon is er één in het oog springend detail: in Kreileroord zijn - anders dan in andere plaatsen binnen de gemeente - dakopbouwen binnen het bestemmingsplan toegestaan.


     Lydia Jasper 9--7-2022


    Hollands Kroon wil voor de gehele gemeente een omgevingsplan maken, waarin dus alle regels staan over fysieke leefregels. En dan kan zo’n dakopbouw dus een dingetje worden. Want moet dit straks ook zo makkelijk kunnen binnen de andere kernen, moet Kreileroord haar uitzonderingspositie op dit gebied houden of moeten de regels worden aangepast binnen het dorp? Om het geheel in perspectief te plaatsen: de afgelopen 10 jaar (1 januari 2012 tot 1 januari 2022) zijn er negen omgevingsvergunningen afgegeven voor de activiteit bouwen. In zes van de negen situaties ging het om een woninguitbreiding gemaakt door middel van een dakopbouw of dakkapel.

    Het staat allemaal te lezen in de inventarisatie over Kreilerooord wat bedoeld is als uitgangspunt voor het gemeentelijke omgevingsplan. Daarin staat vermeld welke kenmerken het dorp heeft. Ook de andere kernen worden zo bekeken.

    Knel- en pluspunten

    Voor een meer volledig beeld vraagt de gemeente de hulp van de inwoners. Wat missen zij in de inventarisatie? Wat zijn de knel- en pluspunten? Welke eigenschappen van het dorp moeten worden behouden en welke kunnen worden verbeterd? Op denkmee.hollandskroon.nl kunnen betrokkenen voor 1 augustus hun opmerkingen kwijt.

    Uit de inventarisatie blijkt verder dat Kreileroord een dorp is met relatief meer jongere inwoners dan elders in de gemeente. De groep zestigplussers is minder vertegenwoordigd, terwijl er wel meer kinderen onder de vier aanwezig zijn. Ook zijn er meer inwoners van tussen de 30-34 jaar dan elders.

    Kreileroord is met ongeveer zeshonderd inwoners het kleinste dorp van de Wieringermeerpolder. Toen er vorig jaar werd geteld, bleek dat er 234 woningen waren. De meeste zijn tussen 1950 en 1980 gebouwd. Er zijn zo’n twintig bedrijven in het dorp te vinden, vooral rond de Klaverstraat waar een bedrijventerrein zit.

    Advies is om de openbare ruimte bij De Doorbraak te verbeteren, om de focus meer te leggen op ontmoeten en samenkomst. De inrichting van de wegen voldoet niet aan de huidige richtlijnen. Bij een herinrichting zouden de kruisingen verhoogd uitgevoerd moeten worden.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten