Kabinet wil snellere gaswinning in Noordzee mogelijk maken

Datum:
  • woensdag 20 juli 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • Het kabinet wil dat sneller vergunningen worden afgegeven voor gaswinning in de Noordzee.
    19-7-2022
    Het duurt nu na een aanvraag gemiddeld vijf à zes jaar voordat er daadwerkelijk geboord kan worden, die tijd moet worden verkort naar drie jaar. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

    Deze versnelling moet bereikt worden zonder dat de voorwaarden voor een vergunning worden versoepeld. De veiligheid van mens, natuur en milieu blijft volgens het kabinet voorop staan. Vijlbrief denkt wel tijdwinst te kunnen behalen met een efficiëntere inrichting van procedures en door zo nodig extra specialisten aan te nemen.

    Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verwacht dat hiermee op korte termijn, mogelijk al binnen een jaar, circa 1 miljard kubieke meter gas per jaar extra kan worden geproduceerd. Dat kan binnen vijf jaar oplopen tot 2 à 4 miljard kubieke meter.

    Oorlog

    De oorlog in Oekraïne heeft volgens Vijlbrief duidelijk gemaakt dat Nederland te afhankelijk is van de import van gas, met name uit Rusland. De gaswinning in Groningen is immers in verband met de aardbevingsrisico’s voor omwonenden de afgelopen jaren sterk teruggeschroefd en moet op termijn helemaal stoppen.

    De extra productie die deze maatregelen mogelijk maken, geldt voor een periode van tien jaar. De verwachting is dat de gasvelden op de Noordzee dan leeg zijn. In de tussentijd kan verder worden gewerkt aan de overgang naar hernieuwbare energie.


     





    1 reacties :

    Anoniem zei

    De Waddenzee zal niet of nauwelijks verzakken door gaswinning, sterker nog, de Waddenzee verzand alleen maar vanwege het opspuiten van stranden en het afkalven van de zandmotor nabij Scheveningen.
    We kunnen er vergif op innemen dat ONS gas gedeeld gaat worden met de rest van de EU zogenaamd omdat het moet.
    Jarenlang is ons gas voor een drol en drie knikkers verkocht aan o.a. Italië, de politiek gaf het bijna weg en nu komen we te kort. Dat wordt Hollands koopmanschap genoemd, ik noem het verspilling van gemeenschapsgeld.

    Een reactie posten