-Frits Bosch- 'Coen Teulings kreeg een klap van de molenwiek, ach wat sneu!'

Datum:
 • donderdag 28 juli 2022
 • in
 • Categorie:
 • In het FD artikel “Econoom Coen Teulings: ‘De ECB reageert te traag? Allemaal onzin’” keert de baas van het Centraal Planbureau prof Coen Teulings zich tegen alles en iedereen die kritiek heeft op de ECB. Teulings is blijkbaar van de afdeling ‘wat de ECB doet is altijd correct’.


  Frits Bosch 28-7-2022


  Ik geef een paar voorbeelden. Critici menen dat de ECB qua monetair beleid - het ingrijpen op de steeds hogere inflatie - achter de feiten aanloopt. Teulings: “allemaal onzin. De verstoring zit aan de aanbodkant van vooral energie door de oorlog in Oekraïne.” Excuses dat ik u tegenspreek heer Teulings maar de spurt van prijsstijgingen was al royaal voor die oorlog begonnen, maar toen zeiden Klaas Knot en Christine Lagarde dat de prijzen snel weer zouden dalen naar 2%, want het was maar “tijdelijk”. Dat de inflatie door de oorlog een lift heeft gekregen is correct.

  Dan antwoordt Teulings op de vraag of de ECB zeepbellen niet had kunnen voorkomen: “de hoge aandelenkoersen en huizenprijzen zijn uiteindelijk niet het gevolg van het monetaire beleid. Wel van enorme besparingen en die hebben weer te maken met de vergrijzing.” Bij dit antwoord vraag ik me af in welke wereld Teulings leeft. Hij draait de zaken om. Ieder kan begrijpen dat als je op je ‘enorme besparing’ helemaal niets, niete, nada meer krijgt, nee sterker nog rente moet betalen op je uitgeleende geld, dat een zinnig mens dan naar een alternatief gaat zoeken. Dat heeft Jan en Alleman gevonden in beleggen, op de beurs, maar ook in vastgoed, nu in vakantiehuizen. De vraag is enorm: prijzen vliegen omhoog, dat is de volgorde, heer Teulings. Mensen die niets met beleggen hebben, werden gedwongen de markt op te gaan. O wee als we naar een recessie of depressie gaan. Dan bijt dat hondje en hard ook…

  Dan tot slot Italië, het hete hangijzer. Teulings: “Italië groeit al jaren nauwelijks. Dat is de kern van het probleem.” Dat is juist, maar aan een dood paard is het lastig sleuren. Het land zit institutioneel en politiek compleet vast. De politiek is een ramp en institutioneel is het corrupt, maffioos en Italianen vertikken het belasting te betalen. Niemand wil daar nog kinderen krijgen: einde oefening. Mega vergrijzing. Bovendien wordt het land belaagd door berooide migranten die niets kunnen. Het land is aan alle kanten failliet. Hervormingen in geen velden of wegen te bekennen. Dat is de kern van het probleem en wij zitten er mee opgescheept, dank u wel!

  Door Italië krijgen andere EU landen een monetair beleid voor de kiezen dat gericht is op het overeind houden van zwakke landen. Het is tijd dat het Duitse grondwettelijke hof in Karlsruhe hier eindelijk een stokje voor gaat steken. De speelruimte die de ECB nog kreeg is opgebruikt. Basta!

  Teulings ergert zich aan de houding van Nederland op dit punt. Teulings heeft zijn hoofd blijkbaar heel diep het zand gestopt, of hij ligt er helemaal onder. Want hij zegt over Italië: “laten we er alsjeblieft onze mond erover ophouden. We hebben in Brussel echt wel andere belangen te verdedigen dan hier als Don Quichot vijanden mee te maken. We kunnen beter stoppen met het voortdurend oppoken van deze retoriek.” Dat doet de deur met een klap dicht. We moeten onze mond houden, geen kritiek hebben want dat is “onzin”. Nu weet ik het zeker: Teulings heeft de wiek van de molen veel te dichtbij gezien.

  Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

  Tot slot, het nieuwe instrument van de ECB om renteverschillen in de EU te verkleinen (het renteverschil liep meteen op bij de aankondiging ervan) heet officieel Transmission Protection Instrument. Maar we weten allemaal wat de echte naam is: To Protect Italy.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten