De slimme Zwitsers: Nauwelijks door inflatie en energiecrisis getroffen

Datum:
 • maandag 4 juli 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Nauwelijks inflatie door afscherming van de andere EU-gekken. 

     De slimme Zwitsers: Nauwelijks door inflatie en energiecrisis getroffen


  (Vertaling: E.J. Bron)

  En opnieuw blijkt: als je je ervoor hoedt om mee te doen met deze EU-gekken is men boven jan. Zwitserland wordt veel minder getroffen door de woedende waanzin, die de Russen in de schoenen geschoven wordt. Nauwelijks inflatie door afscherming van de andere EU-gekken. Maximale energievoorziening door atoomstroom en het bevorderen van binnenlandse levensmiddelenbedrijven laten zien dat intelligentie en onaangepastheid zegeviert.

  De consumentenprijzen zijn in Zwitserland in juni maar met 3,4% gestegen. In Duitsland bedroeg deze stijging volgens een eerste schatting – waarbij je ervan kunt uitgaan dat dit ook gelogen is – 7,6%, in de eurozone zelfs 8,6%.

  Doordat de Zwitsers met hun Frank een sterke munt bezitten, worden ge├»mporteerde goederen goedkoper. Terwijl de prijzen van levensmiddelen in de hele eurozone, evenals in de VS, in vergelijking met vorig jaar met ongeveer 10% zijn gestegen, blijven deze in Zwitserland praktisch constant. Dat ligt er aan dat Zwitserland door protectionistische maatregelen haar binnenlandse levensmiddelenmarkt van de ontwikkeling op de wereldmarkt heeft afgekoppeld. De “truc”: de Zwitsers hebben de prijs voor buitenlandse landbouwproducten, die ook in eigen land geproduceerd worden, door invoerrechten naar het hoogste Zwitserse niveau getild om eigen graan-, fruit- en groenteboeren tegen buitenlandse concurrentie te beschermen.

  En ook op het gebied van energie doet Zwitserland alles goed. Zo dekt Zwitserland haar stroombehoefte bijna volledig door water- en atoomkracht, terwijl het sullige Duitsland op grond van een links-groene, compleet zwakzinnige energiepolitiek veel stroom met gas moet produceren. Zwitserland moet alleen in de winter stroom importeren, dan zouden de hogere Europese prijzen van invloed kunnen zijn. Dat merken consumenten echter niet direct, omdat de Zwitserse stroomverzorgers de prijs normaal gesproken eenmaal per jaar vastleggen, wat het inflatoire effect vertraagt.

  En opnieuw mogen de Zwitsers zich gelukkig prijzen niet in een democratisch nooit gelegitimeerde EU gevangen te zitten.

  Bron:
  journalistenwatch.com

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Wat een toeval... wellicht heeft dit iets te maken met die wereldse bijeenkomsten die daar worden gehouden door dat ene forum...

  Een reactie posten