Amerikaanse top-analist velt vernietigend oordeel over EU-politiek: “Acute geestelijke gestoordheid”

Datum:
 • donderdag 28 juli 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •   “een enorme stagflatie”  Amerikaanse top-analist velt vernietigend oordeel over EU-politiek: “Acute geestelijke gestoordheid”


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Bijna overal buiten de EU wrijft men zich verbaasd in de ogen over de fatale economische, financiële en energiepolitiek van de EU. Nu heeft nog een prominente Amerikaanse analist met een verwoestende inschatting het woord genomen.

  David Stockman (75), van 1981 tot 1985 directeur van het “Office of Management and Budget” onder president Ronald Reagan, kan alleen maar zijn hoofd schudden over de actuele economische politiek van het Westen: Het trio van sanctieoorlog, groene energiekruistocht en virusbestrijding is een dodelijke bedreiging voor de welvaart.” Niets zou dat beter aanschouwelijk maken dan het “verval van de eurozone, waar deze politieke ziektes het verst zijn voortgeschreden”, verklaarde de analist in een gefundeerde kritiek, die hij nu op het Amerikaanse portaal “InternationalMan.com” heeft gepubliceerd.

  Derhalve is het reële groeipercentage van het bruto binnenlands product in vergelijking met de periode voor de financiële crisis van 2008 met 74% ingestort. “Het reële groeipercentage in de E19-landen bedroeg in de periode van 14 jaar tussen het eerste kwartaal 2008 en het eerste kwartaal 2022 slechts 0,67% per jaar, vergeleken met 2,29% per jaar in dezelfde periode tussen 1995 en 2008”, stelde Stockman vast. Nu zou Europa afstevenen op “een enorme stagflatie” – en hier gebruikt de Amerikaanse analist hele duidelijke taal: “De EU-harakiri-kunstenaars beginnen nog maar net. Ongeacht het geplande volledige uitstappen uit het transport van Russische ruwe olie over zee tot eind 2022 en met het oog op een volledig uitschakelen van Russisch pijplijngas plannen deze idioten nu een zesde ronde sancties, die nog bovenop al die waanzin tot nu toe moet komen.”

  Daarbij zou de wisselkoers van een permanent zwakker wordende euro komen, die tot een geïmporteerde inflatie zou leiden. Alleen vorig jaar al is de wisselkoers tegenover de dollar met 15% gedaald, en sinds de hoogste stand midden 2008 met meer dan 58%. “Het is overbodig om te zeggen dat een instortende wisselkoers een klassiek recept voor een stijging van de geïmporteerde inflatie is”, diagnosticeert Stockman. De komende meedogenloze stagflatie zou de EU verlammen – met zwaarwegende gevolgen: “Energie, levensmiddelen en andere inflatoire factoren maken letterlijk gehakt van de levensstandaard van de middenklasse.”

  Maar ook de Rusland- en sanctiepolitiek van de Europeanen is in de ogen van de Amerikaanse analist schrikbarend. De Europese staats- en regeringschefs zouden “hun politiek in een parallel universum geformuleerd hebben, door te overleggen over niet uitvoerbare plannen voor een prijs bovengrens van $ 40,- tot $ 60,- voor Russische export van ruwe olie, die kennelijk ook op de Aziatische markten uitgebreid moeten worden. De foutieve aanname – adembenemend in hun serie vergissingen – is dat het Kremlin het geld nodig heeft en zich volgzaam zal schikken.”

  Stockman vroeg provocatief: “Wat is er in hemelsnaam met deze mensen aan de hand? Proberen ze met opzet de maatschappij en zelfs een minimum aan welvaart te saboteren?” Hij gaat nog verder: “De argumenten tegen een deelname van Europa aan de krankzinnige sanctieoorlog van Washington tegen Rusland zijn zo verpletterend, dat de daaraan ten grondslag liggende waarheid maar moeilijk te ontkennen is. Europa´s politieke leiders zijn vervallen in acute geestelijke gestoordheid – een vorm van groepsdenken, die zich volledig heeft losgemaakt van de realiteit.” En: “Zijn de politieke apparatsjiks en politici van de EU dus op weg om de resten van de welvaart in Europa te vernietigen? Het ziet er in ieder geval zo uit.”

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten