Red de Wieringermeer handhaaft bezwaren tegen komst datacenter Microsoft op locatie B1. Dit ondanks goedkeuring van minister Hugo de Jonge aan dit plan

Datum:
 • maandag 13 juni 2022
 • in
 • Categorie: , , ,

 • HOLLANDS KROON - MIDDENMEER

  Stichting Red de Wieringermeer handhaaft haar verzet tegen de komst van datacenter B1 aan de Cultuurweg in Middenmeer. Dit ondanks de aanwijzing van de minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke ordening) B1 als potentiële locatie voor hyperscale datacenters op te nemen.


  13-6-2022 Winnie van Galen


  In februari maakte minister De Jonge het voornemen bekend alleen in Middenmeer (Agriport) en in Groningen nog zogeheten zeer grote datacenters toe te staan. Hierbij gaat het om datacenters met meer dan tien hectare ruimtebeslag of een vermogen van 70 megawatt of meer. De ministerraad stemde recent met dit voornemen in.

  Jan Meijles, voorzitter van Red de Wieringermeer, laat in een reactie weten blij te zijn met de beperkingen die de minister aan de vestiging van hyperscale datacenters in het land heeft gesteld. ,,De minister is voortvarend en met verve aan het werk gegaan. Tot op detailniveau heeft hij aangewezen wat er mogelijk is, dat gebeurt niet zo vaak.’’ Daarbij doelt Meijles op locatie B1 waar Microsoft een groot datacenter wil bouwen. Ondanks het optimisme over het beleid van de minister blijft Red de Wieringermeer gekant tegen de komst van Microsofts derde datacenter (locatie B1) op Agriport.

  Provincie

  De vestiging hiervan is overigens nog niet in kannen en kruiken omdat de provincie Noord-Holland uit het oogpunt van de verkeersafwikkeling dwars ligt. De bouw van datacenter B1 zou de verkeersintensiteit op wegen in de omgeving van de bouwlocatie nadelig beïnvloeden.

  Het college van B en W van Hollands Kroon stapte vervolgens naar de Raad van State die hiermee uitvoering wil geven aan een raadsbesluit: het omzetten van landbouwgrond in een bedrijvenbestemming zodat Microsoft op locatie B1 een datacenter kan bouwen. De zaak bij de Raad van State dient op 11 juli met een uitspraak zes weken later.

  Westkant

  Afhankelijk van deze uitspraak staat Red de Wieringermeer in de startblokken een gang naar de Raad van State te maken tegen de komst van B1 aan de westkant van de snelweg A7. Dit bezwaar zal zijn gebaseerd op ruimtelijke gronden, aldus Meijles.

  Het beleid van minister De Jonge houdt volgens hem in dat er naast B1 geen uitbreiding van grote datacenters mogelijk is naar de locaties B2 en B3 die langs de Cultuurweg liggen.

  Op Agriport zelf, is deze mogelijkheid er volgens hem ook niet zomaar. Daarvoor moet grond met de bestemming glastuinbouw door de gemeenteraad eerst worden voorzien van het predicaat datacenters.

  Groningen

  Techgigant Google heeft op Agriport, naast een al gerealiseerd datacenter, nog wel de mogelijkheid voor de bouw van een datacenter. Maar dit plan is in de ijskast gezet ten faveure van ontwikkelingen in Groningen.

  Voor alle duidelijkheid: de komst van een hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde hangt nog boven de markt. De minister heeft er nog geen streep door gezet. Vooralsnog moet eerst de grondtransactie worden geregeld en die kwestie ligt gecompliceerd.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten