Nieuwe bronnen: NAVO had de USSR beloofd zich niet naar het oosten uit te breiden

Datum:
 • zaterdag 4 juni 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Archiefvondsten bevestigen Russische voorstelling van zaken
  Nieuwe bronnen: NAVO had de USSR beloofd zich niet naar het oosten uit te breiden


  Vertaling: E.J. Bron)

  Archiefvondsten bevestigen Russische voorstelling van zaken

  Zoals de “Spiegel” en de “Welt” al in februari berichtten, bewijzen onlangs herontdekte bronnen de Russische voorstelling dat het Westen in het kader van de Duitse hereniging beloofd had om de NAVO niet verder naar het oosten uit te breiden.

  Rusland en enkele Duitse politici hadden er steeds opnieuw op gewezen dat de toenmalige Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, James Baker, en de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Hans-Dietrich Genscher, Michael Gorbatsjov (foto) verzekerd zouden hebben dat de NAVO zich niet verder naar het oosten zou uitbreiden.

  In de afgelopen jaren werd door de media en enkele politici – vooral uit de VS – de mening verbreid dat er nooit sprake geweest zou zijn van zo´n belofte.

  Maar een nieuw opgedoken notitie uit het Britse nationale archief ondersteunt de Russische bewering dat het Westen met de uitbreiding van de NAVO naar het oosten de gemaakte afspraken van 1990 zou hebben geschonden. Zo zou de Duitse diplomaat Jürgen Chrobog geschreven hebben over een bijeenkomst tussen de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in maart 1991 geschreven hebben: “We hebben duidelijk gemaakt dat we de NAVO niet over de Elbe heen uitbreiden.”

  En de Amerikaanse vertegenwoordiger Raymond Seitz had verklaard: “We hebben tegenover de Sovjet-Unie duidelijk gemaakt – bij twee plus vier, evenals bij andere gesprekken – dat we geen voordeel zullen halen uit de terugtrekking van Sovjet-troepen uit Oost-Europa.”

  Bron:
  freiewelt.net

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Amerika en het Westen(ook EU) zijn de nieuwe Communistische Sovjet Unie, volstrekt onbetrouwbaar en misdadig tegenover de eigen bevolking.

  Een reactie posten