Twee brandweerposten dicht, veertien afgeslankt; plan zorgt voor onrust en emoties

Datum:
 • vrijdag 20 mei 2022
 • in
 • Categorie:
 •  ALKMAAR De brandweerposten Ursem (Koggenland) en Slootdorp (Hollands Kroon) dreigen, uiterlijk begin 2025, definitief hun deuren te moeten sluiten.


  20-5-2022

  Veertien andere korpsen van de huidige 52 brandweerkazernes/posten in Noord-Holland Noord - met in totaal 1200 vrijwilligers en 250 beroepskrachten - hangt afslanking van hun huidige takenpakket boven het hoofd.

  Dat staat in een plan van de top van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, de rampen- en crisisorganisatie voor zestien gemeenten, die over de brandweerzorg gaat.

  Het voorstel is donderdag aan de burgemeesters uit Alkmaar en omstreken, West-Friesland en de Noordkop gepresenteerd. Het is onder meer gebaseerd op het lage risicoprofiel van het werkgebied voor deze korpsen in combinatie met het relatief beperkte aantal meldingen.

  Onrust

  De veiligheidsregio heeft de gemeenten Koggenland en Hollands Kroon geadviseerd niet te investeren in vervanging van verouderde brandweergebouwen in Ursem en Slootdorp. Deze stonden op de nominatie voor nieuwbouw.

  Postcommandanten zijn afgelopen week op de hoogte gesteld. De voorgenomen sluiting en afslanking zorgen onder brandweerlieden voor behoorlijk wat onrust en emoties.

  „Het is ingrijpend, ligt zeer gevoelig; we zijn nu eenmaal voor pijnlijke keuzes gesteld”, reageert regionaal brandweercommandant Krisha Taneja, tevens directeur van de veiligheidsregio.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten