Buien op woensdag 11 mei, 2022.

Van een onze correspondenten.

Op de maandagmiddag-radio van de NOS klonk het vertrouwd onheilspellend uit de mond van Gerrit Hiemstra. Trouwe lezers van Climategate.nl weten dat Gerrit een klimaatbevlogene is en dat alles door hem direct gerelateerd wordt aan klimaatverandering en CO2-uitstoot. Omdat hij in de NOS-hub zit wordt hem geen kritische vraag gesteld en kan hij er ongehinderd zijn klimaatpropaganda kwijt. Wat zei Hiemstra die maandagmiddag?

Het is ‘kurkdroog’ en de droogte gaat heel erg lijken op het record jaar 1976, toen het vijf maanden droog was. (1976 is 46 jaar geleden, bijna een halve eeuw, red.)

Ook het recordjaar van 2018 werd er bijgehaald om de droogtevoorspelling nog krachtiger te maken. Droogte komt van pas in Hiemstra’s opwarmingsgeloof en daarom de nadruk op warmte, hitte en dat de hele wereld smelt. Dat het slecht met ons afloopt als we niet goed naar hem luisteren.

Dinsdag zou er nog een heel klein buitje vallen en daarna, woensdag zou het droog zijn. ‘Er komt geen regen meer. En ook de komende veertien dagen niet.’ De ontzetting op het gezicht van de NOS radio-presentatrice was hoorbaar. Droog? Ja kurkdroog. Goh.


Geen 48 uur later werden de voorspellingen door Moeder Natuur tegengesproken. Een buienzone trok gisteravond over een groot deel van Nederland en de NOS radio-verslaggevers riepen in de Johan Cruyff-ArenA dat het stortregende.

Woensdagavond was het gewoon herfstig in delen van Nederland. Ik zag een fietser doorweekt thuiskomen, ik zag de hele avond pinkelende druppels in de sloot. Misschien is door klimaatbevlogen weerlui de weersvoorspelling over de komende 48 uur wel moeilijker dan die over 50 tot 100 jaar. De redactie van Climategate.nl, altijd scherp, houdt u op de hoogte.

***