Onderzoeken is één, maar waar blijven de resultaten?

Datum:
  • zaterdag 21 mei 2022
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  Inwoners wordt gevraagd om mee te helpen bij een onderzoek naar een veranderende kustlijn door op het panoramaduin in Petten kustfoto’s te maken. 


    21-5-2022


    Al jaren komen dit soort berichten uit Delft maar dit keer is het de Universiteit van Utrecht die blijkbaar subsidie heeft ontvangen om dit onderwerp wetenschappelijk te onderbouwen. 

    De vraag is hoe vaak er al onderzoek gedaan is naar die veranderende kustlijn. Na de strandsuppleties in Petten was mijn eerste ervaring het Dijk in Duin project van Noordwijk. Daar stonden op de twee hoogste hotels camera’s geplaatst om de veranderingen van het opgespoten zand voor de kustuitbouw in kaart te brengen. Daarna volgde ook Katwijk waar de uitbouw richting zee drie keer groter was. Onderhand kwam ook de Zandmotor van Delfland in beeld waar de Argusmast voor wetenschappers precies de kustverandering in beeld brengt. 

    De WESP begon zijn carrière rond 1990 in Egmond maar werd door problemen gedegradeerd van zandonderzoek naar onderhoud van de meetpalen voor de kust bij Petten. HHNK houdt vanaf 2014 bij hoeveel zout en zand er naar het achterland van de Harger en Pettemer polders waait. Ondanks al deze onderzoeken weten onze wetenschappers nog steeds niet hoe en waarom de kustlijn veranderd. 

    De University New South Wales van Sydney in Australië heeft vragen gesteld richting Nederland, omdat zandhandelaren zeggen dat zandmotoren, waarvan er inmiddels al één verkocht is naar Engeland, werken. Zelf was ik de laatste die zijn bezwaar tegen de zandmotor van Delfland helaas introk en krijg maar geen antwoord op de vraag wat natuur en milieu beter worden van dit werk. 

    Er zijn inmiddels tientallen wetenschappers gepromoveerd op onderzoeken rond kustopspuitingen, maar dit exportwerk mist nog steeds garantie omtrent natuur en milieu. Volgens de onderzoekers staan er ook camera’s bij de Prins Hendrik-zanddijk op Texel, in Egmond en tussen Noordwijk en Zandvoort. Ook schijnen Belgen aan dit onderzoek mee te doen. Onderzoeken is één, maar waar blijven de resultaten? 


     PIET VAN NOORT 

    ____________________

    Kustverdediging 

    Piet van Noort is een van de 
    personen achter de website 
    kustverdediging.nl, opgezet 
    door het Burgercomite 
    Kustveiligheid / DCCM. 
    Dit comité richt zich sinds 
    1993 actief op ’het aantoonbaar 
    maken van en een goed 
    gevoel krijgen bij een 
    voldoende mate van 
    kustverdediging’. ,,Wij wonen 
    allemaal in Nederland, en 
    ervaren dagelijks de nukken 
    enerzijds en pracht anderzijds
    van de natuur. Burgercomite 
    Kustveiligheid / DCCM bestaat 
    uit ervaringsdeskundigen, 
    afgestudeerden, specialisten 
    met een diversiteit aan 
    achtergrond, allen uitermate 
    begaan met het gevoel van 
    veiligheid, voor onszelf en 
    onze nazaten.’’ 
    ___________________

     gastschrijver

    0 reacties :

    Een reactie posten