Hongaarse minister: 'Veto op EU-boycot gas en olie uit Rusland'

Datum:
 • maandag 2 mei 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •   Getty Images

  Hongarije zal haar veto gebruiken bij een Europees voorstel om de sancties tegen Rusland te verzwaren met een verbod op de import van olie en gas. 


  2-5-2022


  "We hebben eerder al duidelijk gemaakt dat we dit plan nooit zullen steunen", zo zegt de Hongaarse minister Gergely Gulyas. Om het voorstel er doorheen te krijgen moeten alle 27 EU-lidstaten instemmen.

  Gulyas reageert op berichtgeving van persbureau Bloomberg dat dit weekend meldde dat er nog dit jaar een verbod zou komen op de import van Russische olie.

  Er gelden vanwege de oorlog in Oekraïne sancties tegen Rusland. Er is een uitzondering op brandstof en voedselproducten. Onderzoekers schatten in dat Rusland sinds het begin van de oorlog 63 miljard euro heeft verdiend aan de brandstoffen die via pijpleidingen en olietankers werden geëxporteerd. Het merendeel gaat naar Europa.

  Duitsland

  Duitsland was eerder tegen een verbod op de import op brandstoffen. Dat zou de economie te hard raken. Onze oosterburen zijn de grootste gebruiker van Russische fossiele brandstoffen. Sinds het begin van de oorlog is voor 9,1 miljard euro aan gas en olie geïmporteerd.

  Inmiddels zou Duitsland gedraaid zijn, en ook Hongarije zou haar weerstand hebben opgegeven, zo meldde  Bloomberg zaterdag.

  Gulyas ontkent dat. "Aangezien beslissingen over de sancties unaniem moeten worden genomen, heeft het ook geen zin als de Europese Commissie een voorstel indient", zo zei de minister zondag tegen de Hongaarse zender HirTV.

  RTL Z

  0 reacties :

  Een reactie posten