Van een onzer correspondenten.

Door Rypke Zeilmaker.

De Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) van wetenschapsjournalist Marcel Crok en Delfts hoogleraar Guus Berkhout voert aanstaande dinsdag bij de Rechtbank Midden Nederland in Lelystad een kort geding vanwege ‘laster’ tegen KRO-Pointer. Dit vanwege hun uitzending op 14 maart, waarin CLINTEL als ‘anti-windmolenlobby’ valselijk wordt beschuldigd omgekocht te zijn door de olie-industrie. Volgens Crok is dit kort geding een ‘test van de rechtstaat’.

Geen klimaatnoodtoestand

Pointer van de KRO/NCRV (NPO) noemt zich ‘de top van de onderzoeksjournalistiek van Nederland.’ Maar volgens Crok- initiatiefnemer van CLINTEL – zou bij hun uitzending sprake zijn van ‘een smeercampagne’ waarbij hij ‘geen enkele waarheid kon ontdekken.’

Pointer-redacteur Peter Keizer spreekt dit tegen en stelt dat CLINTEL ‘consequent’ beeld zou manipuleren om tegenstand van windmolens aan te wakkeren. KRO-Pointer werpt zich op als fervent verdediger van kabinetsbeleid en de noodzaak van windmolens om de planeet af te koelen in het jaar 2100. Die opstelling lijkt tegenstrijdig met de bewering van de NPO dat haar journalistiek ‘onpartijdig’ zou zijn.

CLINTEL is de initiatiefnemer van de door meer dan 1000 academici gesteunde World Climate Declaration. Daarin nemen zij stelling tegen de schrikbeelden rond klimaatverandering met de slagzin ‘There is no Climate Emergency’ (Er is geen klimaatcrisis). Op basis van de eigen rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC blijkt dat er geen toename in orkanen, overstromingen en droogte is, en ook geen extra schade door extreem weer.

Tel daarbij op dat CO2 geen vervuilende stof is maar juist voedsel voor planten en bomen en je komt tot de conclusie dat de CO2-politiek meer schade veroorzaakt dan de klimaatverandering zelf.

Rypke Zeilmaker met partner Afke Smit.

Niettemin beschuldigt Pointer CLINTEL van het verspreiden van ‘schrikbeelden’, terwijl zij de rampspoed door milde aardopwarming juist relativeren op basis van bewijs van hetzelfde IPCC.

Dezelfde bron op basis waarvan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en het Europees Parlement de ‘klimaatnoodtoestand’ uitriepen. Het is dus maar net welk bewijs je op de voorgrond trekt.

***

Lees verder het hele artikel van Rypke Zeilmaker op Interessante Tijden hier.

***