Buitenlandminister Hoekstra volgt Macron: 'Meer militaire samenwerking, weg met vetorecht'

Datum:
 • dinsdag 10 mei 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn eerste volgeling al gevonden! Onze eigen buitenlandminister Wopke Hoekstra ziet ook wel heil in meer militaire samenwerking tussen EU-staten en het vetorecht kan wat hem betreft ook wel (deels) worden geschrapt.


  Wout Willemsen 9-5-2022


  Hoekstra hield deze middag als minister een toespraak in Maastricht ter gelegenheid van Europadag. Daaruit bleek dat hij (en dus het kabinet) pal achter het idee van Emmanuel Macron staan om de Europese Unie om te toveren tot een soort superstaat met een eigen leger.

  De inhoud van de speech lijkt wel knip-en-plakwerk, want exact dezelfde aspecten van Macron's plan komen ook hier weer naar voren. De oorlog in Oekraïne is aanleiding voor de hervormingen, alleen wil Hoekstra een 'defensieve drieslag', meldt De Telegraaf. "Die is kort samen te vatten als: meer investeren, meer specialiseren en veel beter samenwerken. Dit is het moment om fundamenteel te kiezen voor samen oefenen, samen aankopen doen, en samen standaarden afspreken, zodat onze spullen op elkaar aansluiten."

  Dat is natuurlijk het eerste voorzetje voor een volwaardig EU-leger, maar die 'hervormingen' komen wel in een later stadium. Eerst moeten we maar eens af van het vetorecht op sancties en mensenrechtenverklaringen (immigratie dus), vindt Hoekstra. En als de toon voor het 'veto-afpakken' eindelijk is gezet, dan zal dat uiteindelijk ook wel voor het EU-buitenlandbeleid gaan gelden.

  Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

  Hoekstra ziet de noodzaak voor dit soort hervormingen niet alleen vanwege de fratsen van Rusland, maar ook vanwege de opkomst van China. Het vreemde is alleen dat er voor beide landen helemaal geen EU-leger nodig is, zolang de NAVO er is. Maar kennelijk wordt het tijd dat de EU een eigen geopolitieke speler wordt die minder afhankelijk is van de Amerikanen. Wie heeft hier ooit vóór gestemd?

  Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!


  DDS

   

  0 reacties :

  Een reactie posten