WikiLeaks: Westen wist al in 2008 dat Rusland "geforceerd zou worden" in te grijpen in Oekraïne

Datum:
 • dinsdag 19 april 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • WikiLeaks heeft een opmerkelijk document gepubliceerd.


  18-4-2022

  Het document met de titel ‘Nyet means nyet: Russia’s NATO Enlargement Redlines’ is afkosmtig van een Amerikaanse diplomaat, William J. Burns. In het document verslaat hij zijn gesprek met een Russische collega. Uit het document wordt duidelijk dat de NAVO al in 2008 wist dat een verdere uitbreiding van zowel de EU als de NAVO richting het Oosten Rusland zou "geforceerd worden om in te grijpen". 

  In de introductie van het het document staat het volgende:

  “Geclassificeerd door: ambassadeur William J. Burns. Redenen 1.4 (b) en (d).”

  “1. (C) Samenvatting. Na een stille, eerste reactie op het voornemen van Oekraïne om te streven naar een NAVO-lidmaatschapsactieplan (MAP) op de top van Boekarest (ref. A), hebben minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en andere hoge functionarissen een krachtig verzet betuigd. Hierbij benadrukten zij dat Rusland verdere uitbreiding naar het oosten als militaire dreiging zou beschouwen.“

  “De NAVO-uitbreiding, met name naar Oekraïne, blijft een 'emotionele en neuralgische' kwestie voor Rusland, maar strategische beleidsoverwegingen liggen ook ten grondslag aan sterke oppositie tegen het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne en Georgië. In Oekraïne omvat dit de vrees dat de kwestie het land mogelijk in tweeën zou kunnen splitsen, wat zou leiden tot geweld of zelfs een burgeroorlog, waarbij Rusland geforceerd wordt om in te grijpen.”

  “Bovendien blijven de GOR [Rusland] en experts beweren dat het Oekraïense NAVO-lidmaatschap een grote impact zou hebben op de Russische defensie-industrie, de Russisch-Oekraïense familiebanden en de bilaterale betrekkingen in het algemeen. In Georgië vreest de GOR aanhoudende instabiliteit en “provocerende acties” in de separatistische regio’s. Einde samenvatting.”

  In sectie 2 van het document staat:

  “MFA: NAVO-uitbreiding “Potentiële militaire bedreiging voor Rusland”.”

  "2. (U) Tijdens zijn jaarlijkse evaluatie van het buitenlands beleid van Rusland van 22-23 januari (ref. B), benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat Rusland de verdere oostelijke uitbreiding van de NAVO, met name naar Oekraïne en Georgië, als een potentiële militaire bedreiging moest beschouwen. Hoewel Rusland verklaringen uit het Westen zou kunnen geloven dat de NAVO niet tegen Rusland was gericht, moesten ze, wanneer men keek naar recente militaire activiteiten in NAVO-landen (vestiging van Amerikaanse voorwaartse operatielocaties, enz.), niet worden beoordeeld op basis van hun intenties, maar op potentieel (gevaar in de toekomst, red.)."

  In sectie 10 van het document staat: 
  "10. Rusland heeft duidelijk gemaakt dat het zijn hele relatie met Oekraïne en Georgië  "serieus moet herzien" in het geval dat de NAVO hen uitnodigt om mee te doen. Deze grote gevolgen kunnen hebben voor energie, economie en politiek-militaire betrokkenheid, met mogelijke gevolgen in de hele regio en in Centraal- en West-Europa."


  Nieuw Rechts

  0 reacties :

  Een reactie posten