Nieuwe EU-wet moet alternatieve media op internet smoren

Datum:
 • zondag 24 april 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Nieuwe EU-regels zullen de IT-giganten dwingen kritiek op de machthebbers, het immigratiebeleid en de covid-beperkingen van de EU-landen van het internet te halen. Het wordt echter allemaal gelanceerd als een wet tegen “haatzaaiende taal en desinformatie”, schrijft Usnews.com.


  23-4-2022

  Het wetgevingspakket, dat de Digital Services Act (DSA) wordt genoemd, werd vannacht goedgekeurd na een akkoord tussen de Commissie en het Europees Parlement, meldt Sverigesradio.se.

  Het pakket bouwt voort op een rapport van 2020 over de bestrijding van “desinformatie” en “propaganda”, d.w.z. kritiek op de regeringen van de EU en hun beleid, wanneer die in de digitale media verschijnt.

  Volgens het verslag vormt de combinatie van alternatieve media en sociale media een bedreiging voor de grondrechten van de burgers van de EU.

  “De massale verspreiding van nieuws uit verschillende moeilijk te verifiëren bronnen en de steeds grotere rol van sociale media en berichtendiensten hebben een negatieve invloed op de grondrechten van de EU-burgers,” schrijft het Europees Parlement in het verslag, bericht Friatider.se.

  In het verslag staat ook dat “het Europees Parlement samenzweringstheorieën” veroordeelt die erop gericht zijn de EU en haar activiteiten in diskrediet te brengen, en dat bijvoorbeeld kritische journalistiek over de covid-beperkingen van de EU-landen uiteindelijk zou kunnen leiden tot rechts-extremisme en racisme:

  “Het Parlement onderstreept, in de context van de Covid-19 crisis, dat verkeerde informatie en sensatiebeluste berichten in de media over de pandemie ook door extreem-rechtse en populistische groepen en politici zijn gebruikt om minderheidsgroepen aan te vallen en bij te dragen tot anti-immigratie retoriek, wat heeft geleid tot meer gevallen van racistische en xenofobe haatzaaiende taal en discriminatie.”

  Er zijn nu plannen voor een betere bescherming van de machthebbers en voor strengere eisen aan de grote IT-giganten om de verspreiding van alternatieve journalistiek te beperken. Dat is het idee achter de nieuwe “spelregels” voor het internet waarover het Europees Parlement en de EU-landen het gisteravond eens zijn geworden.

  De regels zijn bedoeld om wat zij “haatzaaiende taal” en “desinformatie” noemen van het internet te verwijderen, d.w.z. informatie die op verschillende manieren de machtsuitoefening in de EU in twijfel trekt, en met name op het gebied van immigratie en corruptie. De bescherming van vrouwen aan de macht wordt bijzonder belangrijk geacht.

  “Vrouwen in openbare functies, waaronder politici, journalisten en activisten die strijden voor de rechten van vrouwen en seksuele minderheden, worden steeds meer een primair doelwit van cyberpesten en onlinegeweld,” aldus onder meer het rapport.

  Om de lidstaten te helpen bij de handhaving van de nieuwe wetgeving heeft de EU een nieuw orgaan opgericht, het “Europees Waarnemingscentrum voor de digitale media”, dat de autoriteiten en beleidsmakers in de lidstaten moet helpen bij het opsporen van “desinformatie” en “haatzaaiende taal”.


  Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

  EUROPESE UNIE DOSSIER


  0 reacties :

  Een reactie posten