Kabinet is niet serieus te nemen als oorlogskabinet

Datum:
 • dinsdag 19 april 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • Het is een coalitie van grote woorden en kleine daden, meent Arendo Joustra.


  19-4-2022


  De coalitie is veel te laks met acties tegen het Kremlin. Niet alleen is het kabinet sloom met sancties, het doet ook veel te weinig om minder energie van Rusland af te nemen. Nederland spekt daarmee Poetins oorlogskas. Het is een coalitie van grote woorden en kleine daden, meent Arendo Joustra.

  Hoe langer de oorlog in Oekraïne duurt, hoe moeilijker het wordt om lijdzaam te blijven toekijken. Zeker na de beelden uit Boetsja, waar burgers als aangereden honden dood op straat lagen. Geëxecuteerd door het Russische leger, aldus de burgemeester.

  Luister ook de podcast met Joris Heijn en Jeroen van Wensen (tekst gaat hieronder verder):


  Weet Westen al hoe het moet ontsnappen aan gijzeling door Poetin?

  Voor minder leed heeft het Westen al vele vredesmissies de wereld over gestuurd. En daarvan geleerd dat je soms beter thuis kunt blijven. Voor Oekraïne geldt dat het Westen ‘niet in oorlog’ is met Rusland en ook niet in een oorlog verzeild wil raken, omdat je dan een derde wereldoorlog hebt, met ellende in het kwadraat.

  Tegelijk heeft het Westen zich door de Russische president laten gijzelen met diens nauwelijks verhulde dreigement dat hij kernwapens zal gebruiken als andere landen zich met zijn oorlog bemoeien. Het hoofd koel houden, is daarom het devies, en je noch door de provocaties van Vladimir Poetin noch door de smeekbeden van zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky laten verleiden tot wrijven in een vlek.

  Maar ooit zal het Westen aan deze gijzeling moeten ontsnappen, anders schakelt het zich voor jaren uit. Wat niet helpt, is dat het Westen geen helder verhaal heeft over hoe de wereld verder moet als Poetin na de Krim ook de Oekraïense kust en oostflank heeft ingepikt. Het Westen mag dan niet in oorlog zijn, het heeft evenzogoed veel te winnen als Oekraïne deze oorlog wint.

  Dagelijks maakt Europa circa duizend miljoen euro over aan Poetin

  Vooralsnog doet het Westen hiervoor te weinig. Er zijn wapenleveranties, sancties en bemoedigende woorden. En er is financiële en humanitaire steun. Maar ­tegelijk spekt het Poetins oorlogskas door nog steeds olie en gas van hem te kopen. Voor een bedrag van circa 1 miljard euro per dag. Als schouder aan schouder vechten met de Oekraïners terecht niet tot de mogelijkheden behoort, dan toch in elk geval een kopersstaking.

  Intussen grossieren kabinet en parlement in grote woorden en kleine daden. En in een gebrek aan ­regie dat ook de coronacrisis typeerde. De oorlog is al zes weken oud, maar het sanctiebeleid stottert nog. En de wapenleveranties getuigen, gezien het geringe bedrag, van weinig betrokkenheid. Maar wel een staande ovatie voor een videoverbinding met Zelensky in Kiev.

  Coalitie ontbeert urgentie als het gaat om nakende energiecrisis

  Echt laks zijn kabinet en Kamer als het gaat om de zelfopgelegde of door Poetin geïnitieerde energiecrisis. De ernst van de situatie is in Den Haag nog niet echt doorgedrongen. Twee zaken vallen op. In plaats van de markt haar werk te laten doen en door de hoge prijs de vraag naar energie te temperen, deed het kabinet het ­tegenovergestelde en verlaagde voor iedereen de prijs.

  En in plaats het land serieus voor te bereiden op een energiecrisis, begon het kabinet afgelopen week een weinig overtuigende campagne om ‘de knop om te zetten’. De crisis vraagt een grotere urgentie en een premier die het land toespreekt, zoals de toenmalige premier Joop den Uyl deed tijdens de oliecrisis van 1973.

  Rutte IV moet energielevering aan bedrijven overeind houden

  Dat linkse kabinet had bovendien zijn prioriteiten beter op orde. De levering van energie aan de industrie werd gewaarborgd om banen en welvaart niet in gevaar te brengen. En hiervoor moesten de burgers zuinig aan doen. Het kabinet-Rutte doet precies het tegenovergestelde. De industrie, inclusief nuttige kolencentrales, worden gekapitteld en de burger wordt gepamperd.

  Het is oorlogstijd, maar het land ontbeert een oorlogskabinet.

  ELSEVIER

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Kabinet is niet serieus te nemen. Punt.

  Anoniem zei

  Het Nederlandse Volk is ook allang niet serieus meer te nemen.

  Een reactie posten