Daar gaan we weer: kabinet verhoogt lasten voor burgers en bedrijven

Datum:
 • donderdag 21 april 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Alsof alles bij de overheid op rolletjes loopt en nergens kan worden bezuinigd. In plaats van ook in eigen vlees te snijden, kiest Rutte IV voor het verhogen van de lasten voor burgers en bedrijven, stelt Arendo Joustra vast.


  19-4-2022


  Daar gaan we weer. De overheid komt geld tekort en het enige wat het kabinet kan verzinnen, is meer geld van burgers en bedrijven ­vragen. Terwijl elk huishouden in zo’n situatie niet alleen kijkt naar het vergroten van zijn inkomsten, maar ook naar het verminderen van de uitgaven: waarop kan worden bezuinigd?

  Laat de overheid ook eens op deze manier naar zichzelf kijken. Zijn alle ooit overeengekomen uitgaven nog steeds nodig? Werken de maatregelen wel? Kan het niet goedkoper? Zijn alle subsidies wel doelmatig? Moet Nederland echt 60 miljard euro uitgeven teneinde – op papier – de opwarming van de aarde tegen te gaan en de uitstoot van stikstof te verminderen?

  De kritiek op de overheid is gigantisch en daarom mag overheid meer doen

  Ook wonderlijk, is dit. Keer op keer faalt de overheid als organisatie en toch krijgt ze steeds weer nieuwe taken toegewezen. Nu weer de adoptie uit het buitenland. Elk week zijn er ministers, provinciebestuurders en wethouders die excuses moeten aanbieden voor ­toezicht dat is nagelaten, burgers die niet adequaat zijn geholpen, beloofd werk dat niet is gedaan, verwachtingen die niet zijn waargemaakt, diensten die niet zijn berekend op hun taak – de lijst is eindeloos. De Toeslagenaffaire is geen uitzondering, maar een voorbeeld van een overheid die te vaak boven haar macht werkt.

  In plaats van werk af te stoten en meer aan de samenleving over te laten, trekt de overheid steeds meer taken naar zich toe. Alsof daar supermensen werken die alles veel beter kunnen dan gewone Nederlanders die bij bedrijven of maatschappelijke organisaties in dienst zijn.

  In uiterste nood ­lasten verzwaren, kan ­altijd nog, maar er zijn genoeg redenen om als overheid eerst te kijken naar de eigen bestedingen.

  ELSEVIER

  0 reacties :

  Een reactie posten