Uitstel besluit over windmolenreferendum Oppositie vindt het ’spelletjes’ en ’bijna onfatsoenlij

Datum:
  • dinsdag 8 maart 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  • HAARLEM - Oppositie vindt het ’spelletjes’ en ’bijna onfatsoenlijk’


    Peter Schat 8-3-2022


    Een Noord-Hollands referendum over de verplichte afstand van windturbines tot woningen en andere gebouwen komt dichterbij. Niettemin schoof Provinciale Staten maandag een besluit over het referendum een of twee maanden voor zich uit. 

    Als reden gaven de coalitiepartijen dat de landelijke politiek op het punt staat met bindende normen te komen. Gebaseerd op een onderzoek naar de effecten van windmolens op land, waar vorig jaar in de Kamermotie-Erkens/Leijten om is gevraagd. 

    ,,Met de wetenschap dat we dit aan zien komen, willen we hierover later beraadslagen. Geen van de coalitiepartijen heeft de bedoeling er een truc van te maken’’, was de onderbouwing van Rosan Kocken (GroenLinks) voor het ordevoorstel alle agendapunten betreffende de windmolens uit te stellen. ,,Wat mij betreft is uitstel geen afstel.’’ 


    Het ordevoorstel werd na een debat - waarbij commissaris van de Koning Arthur van Dijk er op toezag dat niet inhoudelijk over het referendum werd gediscussieerd - aangenomen. Behalve de coalitiepartijen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA gingen ook CDA, FvD, PVV, SP, Fractie Baljeu en Liberaal Noord-Holland akkoord. Zij het met elk hun eigen redenen. Zo stemden FvD en PVV simpelweg voor uitstel omdat ze tegen windparken op land zijn. CDA en SP willen überhaupt wachten tot er duidelijkheid is over landelijke regels, al vonden ze de gang van zaken ’bijna onfatsoenlijk’. 

    Dat was ook de toon van de rest. ,,Dit soort spelletjes is precies de reden dat mensen het vertrouwen in de politiek kwijt zijn’’, fulmineerde Daniël van den Berg van JA21, wiens partij van geen afstel wilde weten. Hij herinnerde aan het afschieten van een referendum over windmolens medio vorig jaar, met als argument het spoedeisende karakter van de Regionale Energiestrategieën. ,,Schaamteloos. Er was toen geen sprake van spoedeisendheid en ook nu niet.’’

    Süleyman Kuyuncu van Denk bevatte het evenmin. ,,Het lijkt een tactische manier om de discussie te verplaatsen tot na de gemeenteraadsverkiezingen.’’ Michel Klein (ChristenUnie) stemde tegen uitstel. ,,Onze inwoners verwachten en verdienen dat we een besluit nemen.’’ Ook Partij van de Dieren en 50Plus/PvdO waren tegen. 

    In de nieuwe Omgevingsverordening schaft Noord-Holland de - bovenwettelijke - norm van 600 meter afstand tot bebouwing voor windmolens af. De indieners van het referendumverzoek willen de 600 meter houden. Hun verzoekschrift maakt kans omdat de onafhankelijke referendumcommissie meent dat spoedeisendheid geen beletsel vormt.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten