Tegenstanders van Facebook-datacentrum winnen lokale verkiezingen Zeewolde

Datum:
 • donderdag 17 maart 2022
 • in
 • Categorie:
 •  Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie, twee tegenstanders van de komst van het omstreden datacentrum in de Flevolandse plaats, krijgen na de gemeenteraadsverkiezingen samen 14 van de 19 zetels. Dat blijkt uit gegevens die de gemeente heeft verstrekt aan de Verkiezingsdienst van het ANP.


  17-3-2022


  Leefbaar Zeewolde haalde 45,5 procent van de stemmen en heeft het zetelaantal daarmee zien verdubbelen, van 5 naar 10. De ChristenUnie haalde 22,3 procent van de stemmen en krijgt daarmee 4 zetels in de raad.

  In Zeewolde woedt een discussie over een gepland datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta. Het centrum is omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en maatschappelijke opbrengst ervan.

  In december bleek dat een meerderheid van de toenmalige gemeenteraad voor de komst van het centrum is. Elf van de negentien raadsleden stemden voor de wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie, wat een volgende stap is naar de bouw van het datacentrum.

  ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde toonden zich felle tegenstanders van het plan. Samen hadden die partijen destijds 'slechts' 8 zetels, maar nu dus 14, een ruime meerderheid.

  Door: NU.nl/ANP

  1 reacties :

  Anoniem zei

  De manier waarop de grote Amerikaanse datacenters omgaan met energie is om te janken. Het energieverbruik interreseert hen weinig.Dus laat dat eerst onderzoeken door een ONAFHANKELIJKE partij.(bv oud Kyoto Cooling medewerkers uit Nederland, die over de gehele wereld datacenters hebben geoptimalizeert.

  Een reactie posten