Peking niet onder de indruk van dreigingen uit Washington

Datum:
 • zondag 27 maart 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Woordvoerder van Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken: de VS zijn “leugenaars en onruststokers”

  Peking niet onder de indruk van dreigingen uit Washington

  (Vertaling: E.J. Bron)


  China is niet onder de indruk van de dreigingen van de VS, omdat het in de Oekraïne-oorlog geen afstand wil nemen van Rusland. Integendeel. Peking houdt Washington een spiegel voor. Donderdag noemde Wu Qian, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, de VS “leugenaars en onruststokers”. Bovendien “weet iedereen”, aldus Wu, welk land de “grote initiator” van de Oekraïne-crisis zou zijn. Bedoeld worden de VS, die al meer dan twee decennia lang vaart zetten achter de uitbreiding van de NAVO naar het oosten en zodoende de veiligheidsbelangen van Rusland minachten.

  De Chinese woordvoerder van het ministerie ging ook in op beschuldigingen van anonieme Amerikaanse ambtenaren, volgens welke Peking op de hoogte was van de Russische aanval op de Oekraïne en dat Peking Moskou verzocht zou hebben zijn plan pas na de Olympische Winterspelen in Peking uit te voeren.

  Wu veroordeelde de beschuldigingen evenals berichten, volgens welke China Rusland zogenaamd militaire ondersteuning aangeboden zou hebben. Dit zou “absolute verkeerde informatie” zijn, die alleen maar ten doel zou hebben om “China de schuld toe te schuiven en met vuil te bekogelen”.

  Bovendien zouden de beschuldigingen “het ware gezicht van de VS als leugenaars en onruststokers laten zien”, zei Wu, en hij voegde er aan toe dat zijn land zich vastberaden zou verzetten tegen pogingen van de VS “valse en kwaadaardige informatie te verbreiden, die zich in de Oekraïne-kwestie tegen China richten”. Wu zei ook dat Peking voor “alle partijen” de deur voor dialoog, consultaties en onderhandelingen open zou willen houden om de situatie in de Oekraïne te de-escaleren, en dat China een “constructieve rol bij de zoektocht naar vrede en de realisatie daarvan” zou spelen.

  Bovendien riep Wu tot een “uitgewogen, effectieve en duurzame Europese veiligheidsstructuur” op en wees erop dat de Volksrepubliek China sinds zijn oprichting “nooit ander elanden is binnengevallen, nooit plaatsvervangende oorlogen heeft gevoerd, nooit naar invloedssferen streefde en nooit heeft deelgenomen aan een militaire blok-confrontatie”. Dat is een duidelijke steek onder water naar de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak evenals naar de ondersteuning van Syrische “islamisten”.

  Bron:
  unser-mitteleuropa.com

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten