Omtzigt ageert fel tegen Europese coronapas: ‘Hoe bizar zijn wij dan bezig?’

Datum:
 • woensdag 9 maart 2022
 • in
 •  

  “Ongeveer de helft van Nederland heeft geen booster,” 


  Robin de Boer 9-3-2022


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:51

  We hebben nu de grootste barrière sinds 30 jaar op de Europese grenzen. Je kunt alleen reizen met een Europees coronatoegangsbewijs en daarvoor moet je ofwel de afgelopen negen maanden gevaccineerd zijn, ofwel een booster hebben, zei Pieter Omtzigt tijdens het debat over de Europese coronapas.

  “Ongeveer de helft van Nederland heeft geen booster,” merkte hij op. “Dat betekent dat straks in het zomerseizoen als landen dit coronatoegangsbewijs toepassen, bijna de helft van Nederland niet kan reizen.”

  (Video verwijderd? Klik hier...)

  Niet nodig

  “Als je zoiets wilt doen, moet je daar hele goede redenen voor hebben,” stelde Omtzigt. “De Europese Commissie draait het om. Ze zegt dat het coronatoegangsbewijs er is om het vrij reizen te bevorderen, maar het belemmert het reizen alleen maar.”

  Erger is het nog voor de 12- tot 18-jarigen, zei het Kamerlid. “Daarvan zegt onze eigen Gezondheidsraad dat boosteren niet nodig is. Deze jongeren mogen straks alleen reizen als zij een booster genomen hebben. Sinds wanneer moet je een medische behandeling ondergaan die volgens je eigen autoriteit niet nodig is om naar Duitsland of naar België te reizen?”

  Heel lelijk

  “Dat is wel heel lelijk. Het is toch bizar dat in veel landen de maatregelen worden afgeschaald en we voor reizigers de eisen van vaccinatie in stand houden,” aldus Omtzigt.

  “Hoe bizar zijn wij dan bezig in deze Europese Unie?” vroeg Omtzigt. Hij pleit ervoor om met een groep gelijkgezinde landen die het coronatoegangsbewijs ook niet meer gebruiken – Denemarken, Zweden, Polen, Frankrijk, Finland, Spanje en Ierland – te zorgen dat dit niet doorgaat of dat de pas volstrekt wordt uitgekleed.  0 reacties :

  Een reactie posten