Oekraïne-oorlog & Russische roulette: het Westen vernietigt zichzelf met de sancties

Datum:
 • zondag 20 maart 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Kortom: de grote verliezers bij de westelijke Rusland-sancties zijn de consumenten hier, die zich niet alleen sterk moeten beperken, maar nog meer financieel uitgebuit worden.

  :
  Oekraïne-oorlog & Russische roulette: het Westen vernietigt zichzelf met de sancties


  (Door: Guido Grandt – Vertaling: E.J. Bron)

  De meedogenloze economische en financiële sancties, die het Westen aan Rusland heeft opgelegd op grond van de aanval op de Oekraïne, ontwikkelen zich steeds meer tot een boemerang. Nu al spreekt de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner (FDP) van een “economisch welvaartsverlies”. Maar dat niet alleen: experts laten sombere geluiden horen dat de Rusland-sancties zelfs tot de vernietiging van het euro-systeem zouden kunnen leiden. Om maar helemaal te zwijgen van miljardenkosten, levensmiddelentekorten, prijsexplosies bij energiedragers en voedingsmiddelen voor de Europese burgers.

  Behalve de militaire oorlog tussen Rusland en de Oekraïne woedt er een financiële oorlog tussen de EU/VS en Poetin´s enorme rijk. Door meedogenloze sancties moet Rusland´s economie gedestabiliseerd, grotendeels van de kapitaalwereld afgesneden en de oorlogskas drooggelegd worden.

  Een tweesnijdend zwaard

  Ook als de eerste effecten voor veel Russen al merkbaar zijn, zou Rusland met een gouddekking van de roebel een alternatieve manier kunnen vinden om zich te beschermen tegen een economische en financiële catastrofe. Daarbij zou de Russische Centrale Bank een deel van het goud van zijn deviezenreserves tegen roebels kunnen inwisselen om de valutabehoefte te dekken, evenals de rest aan zijn goudreserves toe te voegen. Dat zou de facto tot de de invoering van een goudstandaard leiden. Ook het Russische staatsfonds bezit ongeveer een vijfde deel van zijn vermogen in goud.

  Sowieso is de Russische economie niet op buitenlandse valuta aangewezen, omdat ze relatief gezond en stabiel is. De staatsschuld bedraagt minder dan 20% van het bruto binnenlands product (Duitsland 72,5%). Alleen het verlies van alle olie- en gasinkomsten zou Poetin duurzaam kunnen schaden. Zoals bekend legde de Amerikaanse president Joe Biden een desbetreffende importstop op.

  Als de EU dat ook zou doen, dan zou dit echter een tweesnijdend zwaard zijn, want daardoor zou de energiezekerheid van Europa duurzaam bedreigd worden. De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck (Groenen), sprak desbetreffend van een verwoestende economische instorting van 5%. En dat is waarschijnlijk een conservatieve schatting.

  Russische roulette voor de EU

  Het Europese economische systeem bevindt zich zelf in een crisis: de monetaire devaluatie leidt tot afnemende koopkracht en zodoende tot stijgende prijzen. Helemaal afgezien van het feit dat het actuele fiat-geldsysteem constant door de uitbreiding van bankkredieten wordt gefinancierd, ofwel door massaal gedrukt “helikoptergeld”. Nu al hebben de sancties een negatief effect op de Europese bankensector. Begin maart 2022 bevroor bijvoorbeeld de Italiaanse Unicredit zijn Rusland-betrokkenheid van € 14 miljard. Dat deed ook de Franse Société Générale.

  Ook Duitse en Oostenrijkse zakenbanken zijn in Rusland erg kwetsbaar. Op grond van het afnemen van de licentie van de Russische Sberbank moet de Oostenrijkse belastingbetaler via de depositogarantie van het toezicht op de financiële markt bijna € 1 miljard betalen voor de benadeelde klanten. In Duitsland belopen de eisen van de banken tegenover Rusland ongeveer € 6 miljard.

  Door eventuele olie- en gasbeperkingen uit Rusland en de daarmee stijgende energieprijzen worden ook de risico´s van Europese zakenbanken groter. Dan zouden de instituten met veel te veel schulden waarschijnlijk door het centrale banken netwerk van het euro-systeem ondersteund moeten worden. Zo waarschuwt de Goldmoney-Holding al: “We zien nu hoe de financiële sancties van het Westen een averechts effect hebben en eerst het euro-systeem en zijn valuta zullen vernietigen.” Waarlijk “Russische roulette!”

  Welvaartsverlies

  De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, verklaarde m.b.t. Het gas-, olie- en kolenembargo of exportstop uit Rusland dat dit voor dramatische prijsstijgingen zou kunnen zorgen. “uiterlijk de volgende herfst en winter zouden we knelpunten in de verzorging hebben en zouden we over zeer ingrijpende maatregelen moeten discussiëren.” En ook de prijsexplosies bij de tankstations zou de staat niet kunnen opvangen. “Er zal sprake zijn van een economisch welvaartsverlies”, aldus Lindner. “Je kunt dat vertalen dat we allemaal armer worden.”

  Sanctie-boemerang

  Maar niet alleen het Europese financiële systeem en de energiezekerheid worden bedreigd, maar ook de grondstoffen- en levensmiddelensector. “Wochenblick” berichtte over knelpunten bij de graanleveringen: Rusland en de Oekraïne zijn mede de belangrijkste exporteurs van haver, rogge, gerst en tarwe. Met het oog op de enorme vermindering van primaire voedingsmiddelen heeft Hongarije zijn graanexport al verboden. Duitse boeren slaan nu al alarm: meer dan 75% van de graanvoorraden zijn opgebruikt!

  Om maar helemaal te zwijgen van de duizenden medewerkers in de automobielbranche, die op grond van de Rusland-sancties op het punt staan hun baan kwijt te raken. In Rusland en de Oekraïne bevinden zich bijna 50 toeleveranciers. Bij VW in Zwickau en Dresden stond vanwege uitblijvende materiaalleveringen al dagenlang de productie stil. In de chemiebranche ziet het er niet veel beter uit: Wolfgang Große Entrup, de bedrijfsleider van de vereniging van de chemische industrie, waarschuwde eveneens voor een problematische situatie als het gas schaars mocht worden. En dat wordt het heel zeker. Nu al stijgen de olie-, gas- en benzineprijzen tot het oneindige, zijn nauwelijks meer te betalen.

  Kortom: de grote verliezers bij de westelijke Rusland-sancties zijn de consumenten hier, die zich niet alleen sterk moeten beperken, maar nog meer financieel uitgebuit worden.

  Bron:
  wochenblick.at
  Door: Guido Grandt

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten