Kolen geen taboe meer voor Timmermans

Datum:
 • vrijdag 4 maart 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  BRUSSEL - Om meer gasimport uit Rusland te voorkomen mogen landen langer steenkool blijven stoken. Dat zegt EU-klimaatchef Frans Timmermans tegen BBC Radio 4. „Er zijn geen taboes in deze situatie.”  Verschillende Europese landen hebben plannen om vervuilende kolencentrales in te ruilen voor schonere gascentrales. Ook Brussel stimuleert richting beleggers aardgas als ‘transitiebrandstof’. Wel tijdelijk, want uiteindelijk wil de EU een volledig klimaatneutrale energiemix.

  Vanwege de oorlog van Vladimir Poetin in Oekraïne geeft Timmermans aan dat taboes verdwijnen. Hij geeft Duitsland als voorbeeld: onze oosterburen heroverwegen de versnelde sluiting van kolencentrales en de kernuitstap. Zo wil Berlijn voorkomen dat ze nog meer aardgas nodig hebben uit Rusland.

  Doelen

  „Als landen bij steenkool blijven, maar dan onmiddellijk overstappen op hernieuwbare energiebronnen, kan het nog steeds binnen de doelen die we hebben vastgesteld voor ons klimaatbeleid", zegt eurocommissaris Timmermans.

  De PvdA-prominent zegt tegelijkertijd dat de klimaataanpak nu moet versnellen, juist om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Volgende week komt de Europese Commissie met een plan om te zorgen dat we voor onze energiebehoefte minder op Moskou hoeven te leunen.

  TELEGRAAF


  0 reacties :

  Een reactie posten