Facebook schort plannen datacenter Zeewolde op

Datum:
 • dinsdag 29 maart 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Meta gaat voorlopig niet verder met de plannen voor een datacenter in Zeewolde.  29-3-2022 ANP


  Het Amerikaanse techbedrijf Meta gaat voorlopig niet verder met de plannen voor een datacenter in Zeewolde.

  Weerstand

  De plannen van het moederbedrijf van Facebook en Instagram konden op veel weerstand rekenen. Meta zegt nu dat die ‘huidige omstandigheden’ hebben geleid tot het stopzetten van de plannen. Het bedrijf geeft aan ‘een goede buur’ te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus onontbeerlijk is.

  Gemeenteraad

  Sinds de gemeenteraadsverkiezingen was de komst van het datacentrum al onzeker geworden. De gemeenteraad in Zeewolde had voor de gemeenteraadsverkiezingen ingestemd met de komst van het datacentrum. Maar het Rijk moet nog een deel van de grond verkopen waarop het centrum zal komen. Daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Het kabinet kondigde eerder al aan dat voorlopig geen megadatacentra worden toegelaten, omdat er in de tussentijd wordt gewerkt aan strengere regels voor de centra. Maar die stap heeft geen gevolgen voor het datacentrum in Zeewolde, omdat de gemeenteraad in december al stemde over het centrum. Bij de verkiezingen beloonde de kiezer de partijen in Zeewolde die zich verzetten tegen de komst van het centrum. Ook dat maakte de komst van het datacentrum onzeker.

  Raad van State

  Vorige week maakte  LTO Noord, afdeling Zuidelijk-Flevoland, bekend dat het het bestemmingsplan voor het datacenter in Zeewolde ging aanvechten bij de Raad van State. De land- en tuinbouworganisatie maakt zich zorgen over de waterkwaliteit en -kwantiteit in het gebied. Ook bij de economische haalbaarheid van het plan zet LTO vraagtekens. (ANP)

  0 reacties :

  Een reactie posten