Wob-verzoek: ministerie VWS sprak over ‘worst voorhouden’ aan mensen om gedragsverandering te realiseren

Datum:
 • donderdag 10 februari 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Maandag zijn duizenden pagina’s geopenbaard.  Wob-verzoek: ministerie VWS sprak over ‘worst voorhouden’ aan mensen om gedragsverandering te realiseren


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:52

  De minister van Volksgezondheid heeft besloten documenten over ‘Digitale middelen in de periode mei 2020’ openbaar te maken. Het gaat om een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur, een Wob-verzoek dus.

  Maandag zijn duizenden pagina’s geopenbaard. Tussen de stukken bevindt zich een e-mail getiteld ‘Nota experiment en wetsvoorstel Corona-apps’, die op 15 mei 2020 is verstuurd aan medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid.

  De beerput is zo groot

  Het gedeelte dat niet is zwartgelakt: “Dank voor je snelle reactie. Vanavond is er al een overleg met de minister over deze nota. Qua draagvlak: als het gaat om gedragsverandering gaapt er nogal eens een gat tussen de (intentionele) bereidheid tot verandering en het feitelijke gedrag. Vergelijk ook indicaties over app-gebruik in het buitenland. Wellicht dat het gat hier minder groot is als de worst wordt voorgehouden dat er in de toekomst minder vrijheidsbeperkingen zullen zijn?”

  De e-mail doet heel wat wenkbrauwen fronsen. “Op 15 mei 2020, op dat moment was je nog een wappie als je voorzag dat er gebruikgemaakt ging worden van een coronapas, werd er al gesproken over hoe je mensen ‘een worst voor kunt houden’ om het app-gebruik te stimuleren. De beerput is zo groot,” schrijft journalist Annelies Strikkers.

  Randvoorwaarde

  Auteur en spreker Hans van Tellingen voegt toe: “In mei 2020 was er al sprake van een geplande coronapas. Degenen die dit voorspelden werden weggezet als idioten. Ons kabinet vond het leuk om de mensen ‘deze worst’ voor te houden als randvoorwaarde voor mogelijke versoepelingen.”  0 reacties :

  Een reactie posten