D66 roept burgers op: ‘Maak foto’s van glyfosaatvelden’

Datum:
 • vrijdag 11 februari 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • ‘Maak foto’s van gele velden en stuur die op naar naar minister Staghouwer.’ Die oproep deed D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, nadat de minister had gezegd glyfosaat niet te willen verbieden.


  Veld-post.nl logo 11-2-2022 


  Het gebruik van glyfosaat is De Groot al jaren een doorn in het oog. Vooral omdat er al jarenlang een Kamermotie ligt die de vorige regering niet heeft opgevolgd. De Groot hoopt dat deze minister dat wel gaat doen, en wil met zijn oproep daar extra druk op zetten.

  Maar die oproep is een heksenjacht, reageerde Caroline van der Plas direct. ‘De Groot roept mensen op om zonder toestemming het erf van boeren te betreden. Dat is opruiing! Boeren houden zich aan de wet; zij doen niets verkeerd.’

  De tekst gaat verder onder de tweet

  Gezondheidsrisico

  De Groot beaamde in het debat dat boeren hier juridisch niets verkeerd doen. „Maar het gaat hier ook om hun gezondheid”, stelde hij. Hij verwees naar een hoorzitting over glyfosaat van enkele weken geleden (‘nota bene aangevraagd door de BBB’), waarin hoogleraar Bas Bloem had gesproken over de sterke aanwijzingen dat glyfosaat de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. „Dat maakt glyfosaat een gezondheidsrisico voor boeren en omwonenden”, concludeerde hij.

  Staghouwer houdt zich erbuiten

  Van der Plas vond het nog steeds opruiing. „Van een activist kan ik dat nog enigszins begrijpen”, betoogde ze, „maar niet van een lid van deze Kamer.” Zij vroeg minister Staghouwer daarom om de oproep van De Groot te veroordelen, maar die wilde zich niet in de ruzie mengen. „De woorden van de heer De Groot zijn volledig voor zijn rekening”, vond hij.

  Reacties op Twitter

  Jaap van Wenum van LTO vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente reageert op de discussie op twitter. Hij stelt dat de minister van landbouw het ook leuk zou vinden om foto's van bloeiende akkers te ontvangen.


  Ina te Boome roept op om dan ook maar foto's van betegelde straten en voortuinen zonder groen te gaan maken.


   

  0 reacties :

  Een reactie posten