Bewonersgroepen in Noord-Holland willen een referendum over windturbines

Datum:
 • vrijdag 25 februari 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • ALKMAAR - Meerdere groeperingen van bewoners, waaronder Windalarm, roepen Noord-Hollanders op om zich te scharen achter een referendum over windturbines.


  Hedzer Faber 25-2-2022


  Het huidige provinciebestuur van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA wil de normen voor windturbines oprekken. De actiegroepen willen dat verhinderen via de stembus, en moeten daarvoor nu 45.000 handtekeningen inzamelen.

  Woordvoerder Joost de Groot van Windalarm uit Amsterdam zegt in een verklaring: „Het nieuwe beleid van de provincie Noord-Holland maakt het makkelijker om windturbines dichtbij bewoners en in de unieke natuur te plaatsen. Want de afstandsnorm van 600 meter vervalt straks; en ook de bescherming van het Provinciaal Landschap wordt opgeheven.’’

  Heldere normen

  Volgens De Groot zijn deze plannen onverstandig: „De Raad van State heeft op 30 juni de huidige normen ontoereikend verklaard. Nota bene nu de rijksoverheid eindelijk heldere normen wil invoeren, gaat die norm van 600 meter overboord. Het provinciebestuur zou deze ontwikkeling moeten afwachten, in plaats van hun eigen plan trekken.”

  „Steeds meer medici spreken hun zorgen uit over de gezondheidseffecten van windturbines”, zegt Henno Dasselaar uit De Zijpe, van Stichting Windmolenklachten. „De 600 meter-norm was nu juist ingevoerd door het vorige provinciebestuur, omdat de nationale normen niet toereikend waren om het woon- en leefmilieu van onze inwoners te beschermen. Door dat in te trekken, zeg je eigenlijk dat niet belangrijk meer is.”

  Arco Kleimeer, van Dorpsraad Warmenhuizen, onderschrijft dit: „Wij hopen dat de provincie kiest voor behoud van ons landschap en leefmilieu.”

  Via website www.windturbinereferendum.nl worden inwoners van Noord-Holland opgeroepen om een steunbetuiging te ondertekenen. Voor 2 maart moeten er vijfhonderd handtekeningen binnen zijn, zodat de Provinciale Staten in de vergadering van 7 maart kan besluiten over de aanvraag. Indien de Staten positief oordelen, dan zullen uiteindelijk 45.000 handtekeningen opgehaald moeten worden.

  Als het initiatief lukt, zou dit het eerste referendum worden in de provincie Noord-Holland. Een eerdere poging voor een referendum over windturbines sneuvelde in 2021, omdat de coalitie de plannen toen met succes blokkeerde.

  Restricties

  De afstandsnorm waar de groeperingen het over hebben, geldt alleen voor Noord-Holland. Als deze wordt opgeheven, geldt de Rijksnorm. Die zegt dat de afstand tussen woningen en windturbines minimaal 350 meter moet zijn. Daarnaast zijn er restricties op het gebied van geluid en slagschaduw.


  Noorhollands Dagblad  1 reacties :

  Anoniem zei

  GroenLinks, VVD, D66 en PvdA wil de normen voor windturbines oprekken.

  Dan weet u op welke partij u aanstaande verkiezingen niet moet stemmen, of u moet natuurlijk een lawaaimakende vogelkiller in uw achtertuin willen.

  Een reactie posten