Polen tornt nu ook aan het Brusselse klimaatdictaat: “Waanzinnige klimaatpolitiek van de EU”

Datum:
 • dinsdag 11 januari 2022
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • In Poolse regeringskringen worden openlijk vraagtekens gezet bij de CO2-certificatenhandel.

  Polen tornt nu ook aan het Brusselse klimaatdictaat: “Waanzinnige klimaatpolitiek van de EU”


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Tussen Polen en de EU kondigen zich nieuwe moeilijkheden aan. Blijkbaar is Warschau niet meer bereid om de klimaatvoorschriften van de EU uit te voeren. Ook worden nu in Poolse regeringskringen openlijk vraagtekens gezet bij de CO2-certificatenhandel. De Poolse minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, voorzitter van de partij Solidarna Polska (SP) – een afsplitsing van de regeringspartij OiS, waarmee ze echter een coalitie vormt – riep nu op Twitter op dat Polen het “waanzinnige” klimaatpakket van de EU zou moeten afwijzen.

  Ziobro argumenteert o.a. met voor de hand liggende financiële overwegingen: wanneer Polen uit de EU-klimaatpolitiek zou stappen, zouden de stroomprijzen voor Poolse consumenten met tot 60% dalen.

  De minister beschuldigt vooral de Europese Volkspartij (EVP), de aaneensluiting van de Europese christendemocratische partijen, ervan verantwoordelijk te zijn voor de “waanzinnige klimaatpolitiek van de EU.” Ziobro´s SP daarentegen zou opkomen “voor een verstandige klimaatbescherming”. Het “verderfelijke pakket” van de EU zou men afwijzen.

  Zoals de site “Euractiv” bericht, zou Ziobro eind december 2021 hebben aangekondigd “bij de verschillende commissies van zijn partij een resolutie over de uittreding van Polen uit het EU-klimaat- en energiepakket ´Fit for 55´ aan te vragen.” De minister verklaarde letterlijk: “Als voorzitter van Solidarna Polska zal ik na kerstmis bij de statutaire organen van de partij een resolutie over de uittreding van Polen uit dit irrationele programma van de Europese Unie, het klimaat- en energiepakket, dat krankzinnige afmetingen aanneemt, aanvragen.”

  De Sejm, het Poolse parlement, had op 9 december al een resolutie aangenomen die de EU-lidstaten ertoe oproept om het emissiehandelssysteem (EU ETS) uit te stellen en een hervorming van het systeem te starten. Tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad een week later lichtte minister-president Mateusz Morawiecki de Poolse eisen toe.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten