Mona Keijzer haalt uit naar RIVM: ‘Ze rekenen dus met oude data? Mijn hemel’

Datum:
 • maandag 24 januari 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Wordt het niet eens tijd om de modellen openbaar te maken?
  Mona Keijzer haalt uit naar RIVM: ‘Ze rekenen dus met oude data? Mijn hemel’  De OMT-adviezen waarin geadviseerd wordt over eventuele versoepelingen leunen zwaar op de scenario’s die RIVM-hoofdmodelleur Jacco Wallinga doorrekent. Vorige week bleek tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer opnieuw dat hij nog rekende met aannames over de deltavariant om het verwachte aantal ic-opnames van de omikronvariant in te schatten.

  Dat terwijl omikron veel milder is. “We weten nog steeds niet alles over de omikronvariant. Soms hebben we wel een vermoeden dat een eigenschap verschilt van de deltavariant, maar kunnen we daar nog niet mee rekenen,” zei Wallinga. “Bijvoorbeeld bij de kans op een ic-opname rekenen we daarom nog met de kans die geldt bij de deltavariant.”

  Wordt het niet eens tijd om de modellen openbaar te maken?

  RIVM-directeur en OMT-voorzitter Jaap van Dissel erkende tijdens de technische briefing dat de aannames die het RIVM vorige maand gebruikte in de modellen en ervoor zorgden dat het kabinet tot een zware lockdown besloot, te ‘pessimistisch’ waren.

  Oud-staatssecretaris Mona Keijzer, die door Rutte werd ontslagen na kritiek op de coronapas, haalt op Twitter uit naar het RIVM. “Ze rekenen dus met oude data die bij de deltavariant horen? Mijn hemel,” schrijft ze.

  “Wordt het trouwens niet eens tijd om de modellen en de gebruikte data openbaar te maken zodat andere wetenschappers hun bevindingen tegen het licht kunnen houden?” vraagt Keijzer.  0 reacties :

  Een reactie posten