Kuipers: testuitslagen en productiedetails coronavaccins zijn ‘niet met een breder publiek te delen’

Datum:
 • maandag 24 januari 2022
 • in
 • Categorie: , , , , ,
 •  Vertrouw ons maar!  Kuipers: testuitslagen en productiedetails coronavaccins zijn ‘niet met een breder publiek te delen’

  Forum voor Democratie heeft Kamervragen gesteld over de kwaliteit, samenstelling en ingrediënten van de coronavaccins. De antwoorden zijn weinig bemoedigend.

  De partij stelde minister Kuipers van Volksgezondheid onder meer de vraag of de vaccins door Nederland zelf onafhankelijk worden gecontroleerd. De minister schrijft dat partijen vaccins voor gebruik uitgebreid worden getest. Dit wordt niet alleen door de fabrikant gedaan, maar ook door een ‘onafhankelijk’ nationaal controlelaboratorium (Official Medicines Control Laboratory, OMCL). In Nederland is het OMCL onderdeel van het RIVM.

  “Zo’n OMCL controleert monsters van partijen vaccins in een onafhankelijk laboratoriumonderzoek op hun kwaliteit,” zegt Kuipers. “In de praktijk wordt dus iedere partij vaccins onafhankelijk gecontroleerd door een overheidslaboratorium.”

  Vertrouw ons maar!

  De minister licht toe dat het testen en vrijgeven van partijen vaccins is gespreid over laboratoria in Europa. Het OMCL van het RIVM richt zich specifiek op de coronavaccins van AstraZeneca.

  FVD vroeg ook om een overzicht van alle onderzoeksresultaten rond de inhoud en samenstelling van de vaccins. Het antwoord van Kuipers: “Vanwege de commercieel vertrouwelijke aard van deze informatie zijn testuitslagen en productiedetails niet met een breder publiek te delen.”

  “Vertrouw ons maar!” reageert Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Iedereen moet en zal die ‘vaccins’ ingespoten krijgen.”

  Deze geneesmiddelen mogen niet zomaar verstrekt worden

  Zijn partij wil daarnaast van elk vaccin 10 doses ontvangen om ze vervolgens zelf te kunnen laten analyseren door een onafhankelijk laboratorium. Volgens Kuipers is er al voldoende onafhankelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de vaccins. Voor de ingrediënten en samenstelling verwijst hij naar de bijsluiter.

  De minister is niet bereid om vaccins op te sturen naar FVD. “Deze geneesmiddelen mogen niet zomaar verstrekt worden,” schrijft Kuipers.  0 reacties :

  Een reactie posten