Infectioloog zeer kritisch: ‘Lockdown ingesteld op basis van volstrekt ongeloofwaardig scenario’

Datum:
 • vrijdag 14 januari 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  “Ik heb vanaf het begin af aan gezegd dat die lockdown een vergissing is,”  Infectioloog zeer kritisch: ‘Lockdown ingesteld op basis van volstrekt ongeloofwaardig scenario’


  Het is onhoudbaar dat de lockdown die is ingesteld nog in stand blijft, zei infectioloog Jeroen van der Hilst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt vrijdag op de Belgische radio.

  “Ik heb vanaf het begin af aan gezegd dat die lockdown een vergissing is,” zei hij. “Die lockdown had nooit ingesteld moeten worden op basis van de kennis die er op dat moment was.”

  Volstrekt ongeloofwaardig

  De lockdown is ingesteld op basis van modellen van het RIVM ‘waar een scenario uitkwam dat volstrekt ongeloofwaardig was’, aldus Van der Hilst, die sprak van een paniekreactie.

  Hij benadrukte dat de data over omikron ‘spectaculair veel beter’ zijn dan bij delta. “Het verschil is echt gigantisch.” De data die recent uit Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten zijn gekomen, laten overal precies hetzelfde beeld zien: veel ‘besmettingen’ en mensen die mét en niet dóór Covid in het ziekenhuis komen – omdat het bij toeval wordt ontdekt of omdat ze in het ziekenhuis besmet raken – maar het gebeurt zelden dat mensen met omikron ernstig ziek worden, zei Van der Hilst.

  Echt disproportioneel

  Omikron is fundamenteel anders dan delta en dus horen daar ook fundamenteel andere maatregelen bij, voegde hij toe.

  In Engeland, waar alles open is, zie je dat het aantal coronapatiënten op de IC in een week tijd met meer dan 100 is gezakt. “Dat geeft wel aan dat de maatregelen die er nu zijn in Nederland echt disproportioneel zijn.”


  0 reacties :

  Een reactie posten