Hoogleraar geeft minister Kuipers uitbrander: ‘Deze 15 procent komen echt uit een grote, dikke duim’

Datum:
 • zaterdag 29 januari 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  “Deze 15 procent, die komen echt uit een grote, dikke duim,”
  Hoogleraar geeft minister Kuipers uitbrander: ‘Deze 15 procent komen echt uit een grote, dikke duim’

  Coronatoegangsbewijzen kunnen echt een dempend effect hebben op de verspreiding van het virus, zei minister Kuipers van Volksgezondheid dinsdag stellig tijdens de coronapersconferentie. “En wat ze berekenen in verschillende situaties is dat dat wel een 15 procent dempend effect kan hebben.”

  “In een situatie zoals nu met per periode, per cyclus een 15 procent toename, is een 15 procent demping precies het verschil tussen een sterke toename en het gelijk blijven van het aantal besmettingen,” zei Kuipers.

  Horen we vaker

  Luister goed wat Kuipers zegt: het kán misschien wel een 15 procent effect hebben. Dat soort getallen horen we vaker, reageerde hoogleraar Ronald Meester tijdens de nabeschouwing die werd verzorgd door Blckbx.tv.

  “Als het RIVM bijvoorbeeld een voorspelling doet over het aantal IC-opnames in de komende tijd dan wordt er een bovengrens aangegeven: het kúnnen er wel 4000 worden. Het kunnen er ook twee of 10 worden,” zei Meester. “Die onzekerheidsmarges zijn zo groot. Je zou achteraf kunnen zeggen dat ze dan altijd binnen die marges vallen.”

  Misleiding

  “Deze 15 procent, die komen echt uit een grote, dikke duim,” benadrukte de hoogleraar. “Er is gewoon geen enkele onderbouwing voor deze beslissing.”

  Kuipers kreeg na afloop van de persconferentie veel kritiek op deze uitspraak. “Dit gaat richting misleiding,” zei SP-Kamerlid Maarten Hijink. De minister zei dat hij zich ‘niet kan vinden’ in de kritiek.  0 reacties :

  Een reactie posten