EU-regelgevers en WHO roepen op tot beëindiging van Covid-boosters. Bewijs dat strategie niet werkt.

Datum:
 • zondag 23 januari 2022
 • in
 • Categorie: ,

 •  Britse expert roept op om Covid te behandelen als een endemisch virus, vergelijkbaar met de griep...

  EU-regelgevers en WHO roepen op tot beëindiging van Covid-boosters. Bewijs dat strategie niet werkt.  (Door: Megan Redshaw – Vertaling: J.A. Kapteyn)

  EU-medicijntoezichthouders, deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de voormalige voorzitter van de Covid-taskforce van het Verenigd Koninkrijk zeggen allemaal dat er toenemend bewijs is dat mRNA Covid-boosters niet werken en dat de strategie moet worden verlaten.

  Geneesmiddelentoezichthouders van de Europese Unie waarschuwden dinsdag dat meerdere Covid-boosters het immuunsysteem nadelig beïnvloeden en dat er momenteel geen aanleiding is om herhaalde doses te ondersteunen. Dit komt een maand nadat EU-medicijntoezichthouders zeiden dat het voor de hand lag om “Covid-19-vaccinboosters al drie maanden na de eerste twee inentingen toe te dienen” vanwege de zorgen over de Omicron-variant.

  Volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vormen viermaandelijks herhaalde booster-prikken een risico op overbelasting van het immuunsysteem en vermoeidheid. In plaats daarvan raadde het agentschap landen aan om de intervallen tussen boosters te verdelen en hun programma’s aan het begin van het koude seizoen in overeenstemming te brengen met de griepvaccinatiestrategie.

  “Hoewel het gebruik van extra boosters deel kan uitmaken van noodplannen, zijn herhaalde vaccinaties met korte tussenpozen geen oplossing voor duurzame langetermijnstrategie”, zei Marco Cavaleri, hoofd vaccinstrategie van het EMA afgelopen dinsdag tijdens een persbriefing.

  “Boosters kunnen één, of misschien twee keer worden gedaan, maar we moeten niet denken dat ze constant kunnen worden herhaald,” zei Cavaleri. “We moeten bedenken hoe we kunnen overstappen van de huidige pandemische setting naar een meer endemische setting.”

  Cavaleri zei verder dat er meer info nodig is over de impact van Omicron op vaccins. Dat we het verloop van de huidige golf moeten kennen om te beslissen of een specifiek vaccin voor de nieuwe variant nodig is. “Voorlopige resultaten van recent gepubliceerde studies tonen aan dat de effectiviteit van het vaccin tegen Omicron aanzienlijk is verminderd en de neiging heeft om in de loop van de tijd verder af te nemen,” zei Cavaleri. “Het is belangrijk dat er een discussie komt omtrent de samenstelling van het vaccin, om ervoor te zorgen dat we niet alleen een reactieve strategie hebben. We moeten een aanpak bedenken die een toekomstige variant voorkomt,” voegde hij eraan toe.

  Vorige maand nog zei Cavaleri, sprekend namens het EMA, dat het logisch was om Covid-boosters drie maanden na de eerste twee doses toe te dienen, vanwege de “uiterst zorgwekkende” infectiecijfers. “Hoewel de huidige aanbeveling is om boosters bij voorkeur na zes maanden toe te dienen, ondersteunen de momenteel beschikbare gegevens een veilige en effectieve toediening van een booster al drie maanden na de eerste entingen” zei Cavaleri tijdens een persbriefing in december.

  WHO waarschuwt dat herhaalde boosters geen houdbare strategie zijn tegen nieuwe varianten

  De Technische Adviesgroep voor de samenstelling van het Covid-19-vaccin (TAG-CO-VAC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde op 11 januari: “Het is onwaarschijnlijk dat een vaccinatiestrategie van herhaalde booster-doses op basis van de oorspronkelijke vaccin-samenstelling geschikt of duurzaam is.”

  De expertgroep, opgericht door de WHO om de prestaties van Covid-vaccins te beoordelen, zei dat het geven van nieuwe doses van bestaande vaccins naarmate nieuwe stammen van het virus opduiken niet de beste manier is om een pandemie te bestrijden.

  TAG-CO-VAC zei dat Covid-vaccins die infectie en overdracht kunnen voorkomen (naast het voorkomen van ernstige ziekte en overlijden) nodig zijn en moeten worden ontwikkeld. Totdat dergelijke vaccins beschikbaar zijn en naarmate het SARS-CoV-2-virus evolueert, moet de samenstelling van de huidige Covid-vaccins mogelijk worden aangepast, aldus de groep. Covid-vaccins moeten genetisch en antigeen dicht bij de circulerende SARS-CoV-2-varianten liggen, effectiever zijn in bescherming tegen infectie en een immuunrespons oproepen die breed, sterk en langdurig is om de behoefte aan opeenvolgende booster-doses te verminderen, zei TAG-CO-VAC.

  “Het is voorbij, mensen”, schreef Alex Berenson, voormalig verslaggever van de New York Times en bestsellerauteur. “Afgezien van een paar ongelukkige Israëli’s zal niemand een vierde dosis van het oorspronkelijke vaccin krijgen.” Berenson schreef:

  “Iedereen die niet blind is, kan zien dat het niet werkt tegen Omicron – en als je op dit moment geen derde dosis hebt gekregen, waarom zou je dat alsnog doen? U krijgt hooguit een paar weken marginaal verbeterde bescherming voor mogelijk ernstige bijwerkingen”. “In plaats daarvan belooft /eist de WHO nu vaccins op basis van wat de dominante Sars-Cov-2-stam op dit moment is. Die belofte is net zo loos als alle andere die de gezondheidsbureaucraten en vaccinbedrijven hebben gedaan.”

  Berenson merkte op dat er alleen al in het afgelopen jaar ten minste vijf belangrijke “varianten van bezorgdheid” zijn geweest, waarvan er twee wereldwijd dominant werden. “Zelfs de mRNA-vaccins kunnen niet snel genoeg worden gefabriceerd en geleverd om op te boksen tegen welke dominant wordende virusstam dan ook”, zei Berenson. “Covid is sneller dan wetenschappers.”

  Britse expert roept op om Covid te behandelen als een endemisch virus, vergelijkbaar met de griep

  Covid moet worden behandeld als een endemisch virus, vergelijkbaar met de griep. Massale vaccinatie moet eindigen na de booster-campagne, zei Dr. Clive Dix, voormalig voorzitter van de Britse Vaccin-Taskforce. Volgens de organisatie Centers for Disease Control and Prevention (uit de VS, vert.) verwijst “endemisch” naar “de constante en/of gebruikelijke aanwezigheid van een ziekte of infectueuze aandoening in een populatie binnen een geografisch gebied”, terwijl een pandemie een “uit de hand gelopen” epidemie is die zich over verschillende landen of continenten heeft verspreid, meestal met een groot aantal mensen. “We moeten ons afvragen of we de huidige booster-campagne moeten inzetten om alleen de kwetsbaren te beschermen”, zei Dix. “Massale bevolkingsvaccinatie in het Verenigd Koninkrijk moet ophouden.”

  Dix riep op tot een “grote heroverweging” van de Covid-strategie en spoorde ministers aan om “onderzoek naar Covid-immuniteit buiten antilichamen”, met inbegrip van B-cellen en witte bloedcellen, T-cellen genaamd, te ondersteunen. Dix pleitte voor een verschuiving naar “ziektebeheersing” in plaats van “bestrijding van virale verspreiding”. “Het tegengaan van ontwikkeling van ernstige ziektes in kwetsbare groepen” moet het toekomstige doel zijn.

  (Geschreven door Megan Redshaw childrenshealthdefense.org Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op GreenMedInfo.com)

  Bron:
  theepochtimes.com
  Door: Megan Redshaw

  Vertaald uit het Engels door:
  J.A. Kapteyn
  (voor www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten