Burgemeesters Noordkop dringen aan op herziening huidige coronabeleid. ’Er kan op dit moment veel meer dan nu het geval is, mits we de basisregels blijven hanteren’

Datum:
  • donderdag 20 januari 2022
  • in
  • Categorie: ,
  • SCHAGEN  ook de burgemeesters van Schagen, Hollands Kroon, Texel en Den Helder spreken zich uit tegen het huidige coronabeleid.


    Lars van der Bel  20-1-2022


    Even leek het erop dat de saamhorigheid onder de burgemeesters in Noord-Holland Noord was doorbroken door verschillen in coronabeleid, maar niets is minder waar: ook de burgemeesters van Schagen, Hollands Kroon, Texel en Den Helder spreken zich uit tegen het huidige coronabeleid.

    Voor wie het gemist heeft, woensdagavond spraken dertig burgemeesters zich in een opiniestuk in De Volkskrant uit tegen het huidige coronabeleid en drongen er ’bij het kabinet en het parlement dan ook op aan om het coronabeleid fundamenteel te herzien’. De hoofdlijnen van de kritiek: schets een duidelijker perspectief en verantwoord de keuzes beter, want beleid dat niemand begrijpt, valt maar moeilijk te handhaven.

    De enige bekende uit de omgeving wiens naam onder het opiniestuk was te vinden, was die van Anja Schouten, de burgemeester van Alkmaar. Bij navraag door deze krant blijkt echter dat ook de burgemeesters uit de Noordkop ernstige vraagtekens zetten bij het huidige coronabeleid en zich aansluiten bij het opiniestuk.

    Hoofdlijnen

    Burgemeester Marjan van Kampen van Schagen gaf te kennen het stuk ’nog niet gedetailleerd’ te hebben gelezen maar het er ’in de hoofdlijnen mee eens’ te zijn. „Geef mensen perspectief, zodat we maatregelen kort en helder kunnen verantwoorden. Er kan op dit moment veel meer dan nu het geval is, mits we de basisregels blijven hanteren. Daarbij willen ondernemers in de horeca en winkeliers laten zien dat ze de zaken op orde hebben en op een veilige manier open kunnen.”

    Ondanks dat Van Kampen aangeeft slechts één ondernemer te hebben beboet voor het niet naleven van de coronaregels, is nog meer en strengere handhaving in lijn van het kabinet niet te doen, vertelt ze. „Maar de handhaving die er is, is nog altijd alert. We hebben daarbij aangegeven met name te letten op groepsvorming, en hier ook streng tegen op te zullen treden.” Dat betekent dat feesten en partijen uit den boze zijn maar het gecontroleerd toelaten van mensen in de horeca wat Van Kampen betreft binnenkort tot de mogelijkheden behoort.

    Tijdsdruk

    De reden dat de handtekening van Van Kampen ontbrak onder het opiniestuk, was volgens haar een gevolg van de tijdsdruk die men had bij het samenstellen ervan. „Meestal beginnen dit soort initiatieven regionaal. Vervolgens zoeken ze binnen een uur even snel wat handtekeningen van prominente burgemeesters bij elkaar en gaat het stuk de deur uit.’’

    Een woordvoerster van de gemeente Hollands Kroon weet te vermelden dat het opiniestuk voor ondertekening rond is gegaan in de G40, waar de veertig grootste gemeenten bij elkaar komen, en het veiligheidsberaad waar de voorzittende burgemeesters van de veiligheidsregio’s samenkomen. Verder geeft de woordvoerster aan dat burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon ’helemaal’ achter ’alles’ in de brief staat. Ook burgemeesters Michiel Uitdehaag en Jan de Boer, van respectievelijk Texel en Den Helder, geven te kennen het stuk graag te hebben ondertekend.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten