’Politiebureau, brandweer, banken en gemeentehuis, allemaal gesloten en verkast naar Anna Paulowna’.

Datum:
  • zaterdag 11 december 2021
  • in
  • Categorie: , ,

  • HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF  In Wieringerwerf wordt al langer gemopperd over het verdwijnen van voorzieningen na de fusie tot Hollands Kroon



    Arie Booy 10-12 2021


    De gemeente Hollands Kroon is geschrokken van de berichtgeving over het dalende inwonertal van Wieringerwerf. De lokale overheid wil het beeld graag nuanceren. Inwoners van Wieringerwerf zien in de cijfers juist een bevestiging van hun vermoedens en beleving.

    Eerder deze week zette de krant demografische gegevens van de voormalige hoofdplaats van de Wieringermeer op een rijtje. Had Wieringerwerf in het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Wieringermeer nog ruim 6100 inwoners, een decennium later wordt nauwelijks nog de 5900 aangetikt. In het dorp wordt al langer gemopperd over het verdwijnen van voorzieningen na de fusie tot Hollands Kroon.

    „Politiebureau, brandweer, banken en gemeentehuis, allemaal gesloten en verkast naar Anna Paulowna”, merkt een Wieringerwerver op. Op het gemeentehuis wordt berichtgeving over dit soort ontwikkelingen nauwlettend gevolgd. Daags na het artikel met als kop ’Inwonertal Wieringerwerf holt achteruit sinds fusie Hollands Kroon’ komt woordvoerder Noortje Slot daarom in de lucht. Ze wil graag weten op basis waarvan het nieuws gemaakt is. De gegevens zijn ontleend aan de nationale website Allecijfers.nl, zoals overigens ook in het artikel vermeld staat. Slot zegt dat ze erop terukomt: ,,Want het artikel behoeft naar onze mening wel enige nuance.”

    Impuls

    Het is een feit dat de gemeente Hollands Kroon van plan is om Wieringerwerf een impuls te geven. Zo is er een plan voor tweehonderd woningen en zal ook de situatie op onderwijs- en zwemgebied een flinke impuls krijgen. Maar het komt te laat voor inwoners die met hun gezin al verkast zijn naar Schagen. Anderen wonen nog in het dorp, maar zetten vraagtekens bij het tempo waarin de vernieuwing verloopt. Ook de situatie rond de omgeving van De Maaier en Saartje zijn steevast gesprekspunten op de facebookpagina Toekomst Wieringermeer.

    De beheerder heeft het NHD-artkel daar prominent op geplaatst en vervolgens is de discussie losgebarsten. „Het is jammerlijk maar waar”, reageert Agatha Boon. „Wieringerwerf gaat er als een achterstandswijk uitzien.” De polder wordt volgens haar misbruikt voor mileuvervuilende toestanden: Agriport dat vol gezet wordt met datacenters, maar ook de enorme windmolens die in slagorde in het landschap staan. Er is geen sterrenhemel meer te zien, doordat rode lichten op de turbines ’zenuwachtig flikkeren’ aan het zwerk. Boon reageert op het verhaal van Mark Wouts die inmiddels in Schagen woont.

    „Sinds augustus zijn we met onze drie jonge kinderen naar Schagen vertrokken”, legt Wouts uit. „Daarbij is ook een goed lopend bedrijf verhuisd. Voor ons was het een combinatie van twintig jaar stilstand in Wieringerwerf en het opsluiten met die enorme windturbines. Daarnaast gun ik mijn kinderen betere faciliteiten qua sport, ontspanning en uitgaan.” Volgens hem wordt het dorp de komende jaren een grote bouwput met de plannen die er nu wel zijn.

    Pools

    Hoewel autochtonen met honderden zijn vertrokken, komen er steeds meer migranten in de Wieringermeer wonen. Het valt mensen op in de supermarkt, waar vaker Pools of Roemeens te horen is dan voorheen. Dat Hollands Kroon nu woningbouwplannen heeft wordt gewaardeerd, maar geef dan ook jongeren of mensen met een laag inkomen een kans op de woningmarkt is de boodschap. Als voorbeeld wordt de huisvesting van jongeren in Lelypark genoemd: ’Worden zij binnenkort weer uit de huisjes geknikkerd?’

    Arie Blokker is een van de inwoners die het tempo van de lokale overheid hekelt: „Die mooie plannen komen veel te laat helaas. Regeren is vooruitzien, maar het spreekwoord geldt niet in deze gemeente.” Anderen voorspellen een afrekening tijdens de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. De vele slechte publiciteit over energievretende datacenters van het afgelopen jaar, het gedoe over arbeidsmigranten, slechte wegen en een verloederend dorpshart; het is ’zum kotzen’ stelt een teleurgestelde Wieringerwerver.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten