Miljoenensubsidie voor sluiting kolencentrale

Datum:
 • maandag 27 december 2021
 • in
 • Categorie:
 • De Onyx-centrale in Rotterdam krijgt 212,5 miljoen euro subsidie om vroegtijdig te sluiten. Hiermee hoopt het kabinet een grote slag te maken in de uitstoot van Nederland, die heel snel moet dalen om de Urgenda-doelstelling te halen.


  MARC SEIJLHOUWER 27-12-2021


  Met het sluiten daalt de uitstoot in Nederland met 3 megaton. Dat is een aanzienlijk deel van de totale uitstoot van Nederland, die in 2020 op 166 megaton lag. Kijken we enkel naar de elektriciteitssector, dan zorgt de sluiting zelfs voor een daling van 10 procent. Dat is hard nodig, want na het Urgenda-vonnis worstelt het kabinet jaarlijks met de uitstootdoelen. Door corona werden deze in 2020 gehaald, maar in 2021 is het onwaarschijnlijk. Een sluiting van een kolencentrale kan een grote stap zijn.

  Sociaal plan

  De sluiting is het gevolg van een oproep van het kabinet aan kolencentrales. Deze zouden tegen betaling eerder mogen sluiten, mits ze voldoen aan drie eisen: een fatsoenlijk sociaal plan voor de werknemers, een maximale subsidie per megawatt die de centrale opwekt en de centrale moet sluiten voor er een wettelijk verbod op kolen komt (anders zou de subsidie als illegale staatssteun gelden).

  De Onyx-centrale van 731 megawatt voldoet aan de eisen. De centrale, gebouwd door Engie en sinds 2019 in handen van investeerder Riverstone, werkt sinds 2015. Het is daarmee een van de nieuwere centrales, die samen met twee anderen werd gebouwd ter vervanging van oudere centrales. Sinds 2015 is steenkool snel uit zwang geraakt. Investeerder trokken hun handen ervan af, ook omdat investeren in duurzame energieprojecten rendabeler was in Europa.

  Net niet maximaal

  Voor Riverstone, dat vorig jaar al een plan indiende voor de vervroegde sluiting, is de miljoenensubsidie een mooie manier om de kosten van de centrale te compenseren. Het ‘echte’ bedrag voor de sluiting ligt hoger: 238 miljoen. Dat is 326.000 euro per megawatt, iets lager dan de maximumsubsidie van 238.000 euro. Maar voor elke maand dat de centrale open is sinds januari 2021, gaat er 2,2 miljoen van het subsidiebedrag af. De verwachting is dat de centrale op zijn vroegst over twee maanden helemaal gestopt is.


  CHANGE INC

  1 reacties :

  Dekker zei

  In India en China openen ze een paar HONDERD kolencentrales en hier laat Rutte de belastingbetaler opdraaien voor 212 miljoen Euro.
  Eerdaags geen gas meer voor de gascentrales, de kolencentrales zijn gesloten, Olie gestookte centrales zullen ook wel een probleem gaan worden voor de idioten en dan blijft over biomassa, 2 1/2% windenergie(als het waait) en 1 1/2 % zonne-energie(als in de zomer de zon schijnt) U leest het goed die 2 samen leveren als het waait en de zon schijnt 4% van de totale energie.
  Dat het leefgebied van ontelbare dieren en insecten verdwijnt, en dus de dood betekent voor miljoenen dieren, is geen probleem voor de milieu fanaten. Als we deze winter in de kou zitten en niet kunnen koken, douchen, enz. is ook geen probleem voor de milieu fanaten zolang zij maar het idee-fixe hebben dat ze de wereld redden met hun waanzin.
  Een goed voorbeeld van hoe we dag in dag uit beetgenomen worden is de TV reclame van Vattenfall waarin beweerd wordt dat binnen 1 generatie fossiel vrij wordt geleefd. Hoe ze dat willen doen als zwaar vervuilend bedrijf is niet bekend, maar het klinkt wel lekker bij de mensen die er geen benul van hebben. De reclame code commissie geeft ook niet thuis.
  Vattenfall staat 2x in de top 10 lijst van meest vervuilende bedrijven in Nederland. https://nos.nl/artikel/2261119-tien-bedrijven-stoten-groot-deel-uit-van-hele-nederlandse-bedrijfsleven
  Laat u niet beetnemen dat Vattenfall niet in de lijst voorkomt maar NUON wel komt doordat Vattenfall eigenaar is van NUON : https://nl.wikipedia.org/wiki/Vattenfall_Nederland

  Een reactie posten