‘Hugo de Jonge moet per direct uit zijn functie ontheven worden’

Datum:
 • woensdag 29 december 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  Dinsdag werd bekend dat de Raad voor de rechtspraak kritiek heeft op het kabinet, dat het coronatoegangsbewijs naar de werkplek wil uitbreiden en 2G in sommige sectoren wil invoeren. De Raad vindt de plannen ‘onduidelijk en weinig concreet’.

   29 december 2021 


  Saillant detail: de Raad bracht het rapport op 17 november al uit, maar het is pas donderdag door minister De Jonge naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij heeft het dus wekenlang achtergehouden.

  Motie van wantrouwen

  Veel mensen ergeren zich aan de strapatsen van De Jonge. “Het bewust achterhouden van dit vernietigende rapport over het uitbreiden van de coronapas lijkt mij wel een motie van wantrouwen waard,” zegt Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland).

  “De schade die deze minister van VWS heeft aangericht aan onze samenleving is onvoorstelbaar groot,” aldus Van Haga.

  Te strijdig

  Hij krijgt bijval van Wob-specialist Roger Vleugels. “Kamerleden, onderbreek het kerstreces!” twittert hij. “Hugo de Jonge moet per direct uit zijn functie ontheven worden wegens het vijf weken lang onder de pet houden van een rapport van de Raad voor de rechtspraak.”

  “Dit is gewoonweg te strijdig met de nieuwe bestuurscultuur,” voegt Vleugels toe.

  Boevenwagen

  Begin dit jaar sprak hij zich zeer kritisch uit over wat de ‘Rutte-doctrine’ is gaan heten. Toen Rutte naar aanleiding van de toeslagenaffaire onder ede gehoord werd, zei hij: “Als het om politieke redenen uitkomt, schuif ik de wet opzij.”

  Vleugels: “Eerlijk gezegd dacht ik toen: ‘Nu moet de boevenwagen voorrijden’.”


  0 reacties :

  Een reactie posten