Zelfs het vertrouwen van de welwillenden is kundig verspeeld

Datum:
 • zaterdag 27 november 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Al voor corona waren er mensen die niets van ‘Den Haag’ moesten hebben en hun vertrouwen in de overheid allang waren verloren.


  27-11-2021


  Maar inmiddels is het demissionaire kabinet erin geslaagd ook bij de meest welwillende en weldenkende burgers het vertrouwen te verspelen.


  Toegegeven, een crisis als deze is pittig besturen, in elk land. Maar in ons land is de communicatie van het kabinet hemeltergend slecht, met bovendien een schrikbarend platte leercurve.


  Toen mijn zoon nog een blozende peuter was, leerde ik een waardevolle communicatieles. Hij dreef ons tot wanhoop door eten dat hij niet lekker vond met een grote grijns tegen de muur te gooien. We zochten hulp en leerden dat onze hersenen een ‘niet’- boodschap moeilijk begrijpen. Wil je dat peuters, of volwassenen, goed gedrag tonen, vertel ze dan wat ze wél moeten doen. Complimenteer ze daarvoor en houd het zo simpel mogelijk. Dus niet: als jij je niet aan ‘de maatregelen’ houdt, is een lockdown je eigen schuld. Maar wel: wil jij ook goede zorg en de kinderen op school houden? Je kunt helpen door je te houden aan deze simpele regels.


  De meeste Nederlanders helpen graag mee, als het grote doel maar duidelijk is. Daar schort het nogal aan. Waar sturen we samen op? Ic-opnames voorkomen, of besmettingen? De ongevaccineerden beschermen, of zijn we ze aan het straffen om de vaccinatiegraad omhoog te duwen?


  Daarbij wordt een deel van de bevolking stelselmatig overschat, en een ander deel chronisch onderschat. We zien overschatting van mensen die vastlopen met hun ‘DigiD’, onmisbaar voor een vaccinatie en QR-code. Mensen die vragen hebben, maar geen netwerk om ze aan te stellen, die niet talig genoeg zijn en die je niet bereikt met een persconferentie. Er is nog amper iets gedaan om hen te bedienen.


  Onderschatting zie je aan het ontkennen van beleidsfouten en zwabberbeleid. Al tientallen persconferenties staan daar twee heren die hun verkeerde inschattingen niet willen toegeven. Mondkapjes? Boosterprikken? Code zwart? ‘We hadden toen gelijk op basis van de kennis van toen, en we hebben nu ook gelijk.’ Zo verspeel je ook het laatste krediet en vertrouwen bij hoogopgeleide en welwillende burgers.


  Is er een oplossing te verzinnen voor deze vertrouwenscrisis? Voor Hugo de Jonge in elk geval niet meer. Hoe dankbaar we hem ook mogen zijn voor zijn inzet en doorzettingsvermogen, hij is simpelweg niet meer geloofwaardig.


  Ook voor Mark Rutte is het beter als hij (heel ruttiaans) kan schuilen achter de rug van een nieuwe, geloofwaardige coronaminister. Want corona is helaas nog niet van plan om weg te gaan, net als Rutte zelf trouwens.


  Julia Wouters is politicoloog, coach en publicist.


  Lees het volledige artikel: https://fd.nl/opinie/1421236/zelfs-het-vertrouwen-van-de-welwillenden-is-kundig-verspeeld-m0k1cauCe3kt?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_content=1352426_46078_20211127&utm_term=A

  FD

  0 reacties :

  Een reactie posten