Zijn de meeste coronapatiënten in ziekenhuizen gevaccineerd?

Datum:
 • donderdag 21 oktober 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  De reportage van het AD doet vermoeden van niet.


  Zijn de meeste coronapatiënten in ziekenhuizen gevaccineerd?

  Het AD heeft een dagdeel meegelopen in een ziekenhuis in Maastricht en meldt een hoge werkdruk en krap aantal bedden vanwege de nasleep van corona. Opmerkelijk is de constatering dat negen van de tien coronapatiënten op de niet-spoedeisende afdeling gevaccineerd zijn.

  Het is een bericht dat vaker in de media opduikt: de meerderheid van coronapatiënten in het ziekenhuis is niet gevaccineerd. Maar klopt dat wel? De reportage van het AD doet vermoeden van niet. De journalist ziet op de niet-spoedeisende hulp in een Limburgs ziekenhuis dat tenminste negen van de tien patiënten gevaccineerd zijn. De lokale internist-infectioloog Astrid Oude Lashof is er niet door verrast, staat in de krant te lezen: ‘Ouderen reageren minder goed op het vaccin. En de afweer die ze opbouwen door vaccinatie verdwijnt sneller dan bij jonge mensen.’

  Ook Eva Munnik twijfelt aan het aandeel (on)gevaccineerden in de Nederlandse ziekenhuizen. Op Twitter refereert de journalist aan een bericht van 14 oktober op de website van de NOS. Het bericht is getiteld: ‘Drie op de vier in ziekenhuis opgenomen coronapatiënten zijn ongevaccineerd.’ Munnik laat aan de hand van een bericht van arts en microbioloog Bert Mulder zien dat driekwart van de coronapatiënten in een Nijmeegs ziekenhuis daarentegen wel gevaccineerd is. ‘In Nijmegen ligt dat getal omgekeerd’ is haar commentaar.

  Munnik kan de cijfers goed verklaren: ‘Dat zou natuurlijk ook niet gek zijn. Vaccins beschermen heel goed tegen covid, maar niet waterdicht. En als bijna iedereen gevaccineerd is, zullen ook de meeste mensen in het ziekenhuis gevaccineerd zijn.’

  De journalist laat op Twitter weten te vertrouwen op het vaccin. Daarmee neemt ze de schijn van partijdigheid in een gepolariseerd debat weg. Ze stelt aan de hand van de cijfers echter vast dat het eerlijke verhaal niet verteld wordt. Dat is schadelijk, stelt ze: ‘Waarom de overheid ervoor lijkt te kiezen niet dit eerlijke verhaal te vertellen? Geen idee. Ik geloof niet in complotten. Ik geloof wel dat wat ze nu doen schadelijker is voor vaccinvertrouwen dan alle wappies en antivaxxers bij elkaar.

  Cijfers en statistieken worden sinds de uitbraak van corona ingezet om het coronabeleid te rechtvaardigen. Het gaat dan om onder andere de hoeveelheid positief getesten, het aantal ziekenhuisopnames, en coronadoden. Werken met cijfers lijkt soms eenduidig en eenvoudiger dan het is. Specifieke variabelen zijn op meerdere manieren uit datasets te halen. Resultaten kunnen op verschillende wijze gepresenteerd en gecombineerd worden en de uitkomst kan leiden tot een veelvoud aan vervolgacties. Een bekende statisticus in Nederland is Maurice de Hond. Hij volgt de tabellen en statistieken van het RIVM en andere instanties kritisch.

  CAFE WELTSCHMERZ 

  0 reacties :

  Een reactie posten