Ziekenhuizen corrigeren beeldvorming coronazorg in media

Datum:
 • maandag 25 oktober 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • Ziekenhuizen en IC’s liggen vol met (ongevaccineerde) coronapatiënten. Dat is het beeld dat veel media naar buiten brengen. Maar is dat ook zo? ‘Op de IC zijn nu maar 26 bedden beschikbaar. In 22 van deze bedden liggen niet-COVID-patiënten,’ stelt het Radboud UMC.

  Erik Ouwerkerk 25-10-2021


  De druk op ongevaccineerde mensen om zich wel te laten vaccineren neemt toe. Berichtgeving doet vermoeden dat de overgrote meerderheid van de mensen die in het ziekenhuis en op de IC belanden, niet gevaccineerd is. Toch zijn er ook berichten die dat in twijfel trekken. Journalist Eva Munnik zag dat driekwart van de patiënten in een Nijmeegs ziekenhuis wel gevaccineerd is. En een reportage vanuit Limburg beschrijft een ziekenzaal waar negen van de tien zieken een inenting tegen corona ontvingen. Lees er meer over in dit artikel.

  Onlangs kwamen er meer geluiden naar buiten die erop wijzen dat de vork anders in de steel zit dan de algemene beeldvorming doet vermoeden.

  Druk op zorg

  Het Radboud UMC in Nijmegen neemt zelf het initiatief een brief op te stellen en schrijft: ‘In het voorjaar van 2020, toen de coronapandemie heel Nederland overviel, lagen er op de piek 46 COVID-patiënten tegelijk op de IC. Nu, oktober 2021, ligt de IC vol maar is de situatie heel anders. Op de IC zijn nu maar 26 bedden beschikbaar door tekort aan zorgpersoneel. In 22 van deze bedden liggen niet-COVID-patiënten.’

  Het Isala ziekenhuis in de regio kwam in het nieuws omdat ze vijf coronapatiënten moesten  verplaatsen naar andere ziekenhuizen. Ook daar druk in de zorg dus. Maar niet vanwege het aantal coronapatiënten: ‘Zo veel patiënten met corona liggen er toch nog niet in Isala? Bestuurder Ina Kuper: ‘Nee, maar naast coronapatiënten is er een geboortegolf, veel traumapatiënten, reguliere zorg en wij halen uitgestelde zorg in. Kortom, de druk is hoog.’

  De reactie van Kuper komt overeen met die van het Radboud UMC. De druk neemt toe omdat de vorige coronagolf ‘bijna alle overige zorg werd stopgezet en alle zorgverleners bijsprongen op de COVID-afdelingen. Er werd heel veel van hen gevraagd. Bovendien bleven de meeste mensen thuis in lockdown, wat tot minder (verkeers)ongelukken leidde. Zo lukte het om de eerste golf door te komen, en konden er veel meer IC-patiënten worden opgenomen op de bestaande IC en kon de IC hiervoor tijdelijk uitgebreid worden,’ staat te lezen op de site.

  Het aantal IC-bedden is echter weer afgeschaald. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei vorig jaar echter: “Er is niks zo erg dat als wij straks ic-bedden hebben en allerlei personeel opgeleid, en er zijn geen patiënten. Dan verveel je je dood, dat hou je niet vol.” Sommige mensen vragen zich af of dat een wijze uitspraak was.

  Media corrigeren

  Het zorgstelsel is complex en voor de buitenwereld niet altijd goed te doorgronden. Toch is er al snel een beeld ontstaan in de media over de situatie in de zorg. Dat beeld wordt nu her en der bijgesteld. ‘Erg toch, dat ziekenhuizen moeten proberen (tevergeefs) het beeld te corrigeren dat media schetsen. De IC’s liggen niet vol met coronapatiënten,’ aldus opiniemaker Marianne Zwagerman.

   CAFE WELTSCHMERZ

  0 reacties :

  Een reactie posten