‘We hoeven helemaal niet van ’t gas af’: Hengeloër Koos van Merksteijn presenteert oplossing voor CO2-probleem

Datum:
  • woensdag 20 oktober 2021
  • in
  • Categorie: ,
  •  HENGELO - Uit Azië afkomstige snelgroeiende empressbomen kunnen volgens Hengeloër Koos van Merksteijn bijdragen aan de oplossing van het CO2- en stikstofprobleem in Nederland. De bomen hebben stikstof als voeding nodig om snel te groeien. Alleen, Nederland krijgt er dan wel nóg meer polders bij.


    Gerben Kuitert 


    Hij noemt dit ‘omdenken’. „Op een andere manier tegen het probleem aankijken, met kennis van de natuur”, zegt Van Merksteijn (70). Hij dropte zijn ideeën her en der, maar de response is niet geweldig. „Dat komt ook doordat er vrijwel niemand kan verdienen aan de oplossing die ik voorstel.” 


    Quote 500

    Koos van Merksteijn is ingenieur en was verantwoordelijk voor de techniek in het gelijknamige familiebedrijf in Almelo dat staalmatten en hekwerken produceert. Het bracht hem een tijdlang een notering in de rijkeliedenlijst de Quote 500. Vijftien jaar geleden liet hij zich uitkopen door zijn jongere broer Peter.


    Markerwaard inpolderen

    De laatste jaren prikkelen de problemen rond het CO2 en stikstof hem.  Van Merksteijn: „Ik las er veel over en sloeg  aan het denken.”  Zijn plan is onorthodox. Hij wil op grote schaal empressbomen planten. Die groeien niet alleen vier keer zo snel als gewone, ze nemen vanwege hun bladomvang tot 1 meter doorsnee ook veel meer CO2 op. Daarom worden ze ook wel oxytrees genoemd. 

    Het dagblad Trouw meldde vorig jaar dat de empressbomen in Polen vooral vanwege hun grote houtopbrengst worden gebruikt. Milieuorganisaties in Polen zijn kritisch, omdat de bomen relatief veel water nodig hebben. Om het hele CO2-probleem in Nederland op te lossen zou je volgens Van Merksteijn een terrein van 80 bij 80 kilometer met empress moeten beplanten. „Je zou er de Markerwaard en een deel van de Waddenzee voor kunnen inpolderen”, zegt hij. „Een deel van de Noordzee mag ook. Met 1200 empressbomen per hectare in de Markerwaard haal je 6 procent van de totale C02-uitstoot uit de lucht.” 


    170 miljoen ton

    Ingrijpend, maar dan heb je volgens Van Merksteijn ook wat. „Nederland stoot jaarlijks 170 miljoen ton CO2 uit”, zegt hij.  „Die uitstoot kun je neutraliseren door 6400 vierkante kilometer met empressbomen te beplanten. Dat is evenveel land als je de totale CO2-uitstoot wilt stoppen door alle energie via zonneweiden op te wekken.” Natuurbeschermers zien hem aankomen: de Waddenzee inpolderen. Je moet maar durven. Van Merksteijn: „6400 vierkante kilometer is veel. Ongeveer een zesde deel van Nederland, als je niet inpoldert. Maar je kunt ook voor een veel kleiner gebied kiezen, al vang je dan ook minder CO2 af.”


    Je zou er de Marker­waard en een deel 

    van de Waddenzee voor kunnen 

    inpolderen. Een deel van de Noordzee 

    mag ook 


    Jaarlijks rooien

    De bomen moeten volgens Van Merksteijn één keer per jaar worden gerooid. Want empressbomen, ook wel annapaulownabomen genoemd, groeien niet alleen snel, ze zijn niet al te sterk en zullen snel omwaaien in een polder. „De bomen halen CO2, kooldioxide, uit de lucht en zetten het om in zuurstof en koolwaterstof, dus in hout. Als je die bomen omhakt en laat vergaan, dan komt er net zoveel C02 uit als er in is gegaan. Daarom moet je het hout zo verwerken dat het niet vergaat.”


    We worden CO2-sheiks in Nederland.

     CO2-certifica­ten kunnen voor 55 euro

     per ton worden verhandeld

    Koos van Merksteijn, ondernemer


    Boomsnippers ingraven

    Door het hout in te graven en onder de (grond)waterspiegel te brengen komt er geen zuurstof bij het hout en ontbindt het niet. Van Merksteijn: „Op dezelfde manier is veen ontstaan. De bomen moet je eerst versnipperen en je stopt de houtsnippers in een tunnel onder de grond. Die tunnel vult zich met grondwater en het hout verrot niet meer, omdat in het grondwater bijna geen zuurstof zit. En als er geen zuurstof bij komt dan kan de koolwaterstof - CHN -  niet terugkeren naar zijn natuurlijke CO2-vorm.” 


    Kosten: 9 miljard per jaar

    „En dan hoeven we dus niet meer van het gas af”, zegt hij bijna triomfantelijk. „Je moet wel weten hoeveel koolstof je in de grond stopt. Anders kan er geen certificaat op worden afgegeven. De CO2-certificaten kunnen we verhandelen. Het huidige prijspeil ligt rond de 55 euro per ton. De oplossing die ik aandraag kost de Nederlandse staat circa 9 miljard op jaarbasis. Maar dan is ons land ook CO2-neutraal!

    1 reacties :

    Anoniem zei

    De bomen gebruiken erg veel water lees ik. Veel water gebruik betekent ook dat er veel verdamping ontstaat en aangezien waterdamp het grootste broeikasgas is houdt dat in dat de aarde dan volgens de heersende theorieën meer zal opwarmen als al die theorieën zouden kloppen. Aangezien het hele Co2 verhaal inmiddels naar het rijk der fabelen is verwezen door de onafhankelijk deskundigen, is het de vraag hoe het met waterdamp, dus de wolken, gesteld is.

    Een reactie posten