Microsoft zet met vragenuur voor omwonenden het hek van de veelbesproken datacenters een klein stukje open

Datum:
  • dinsdag 19 oktober 2021
  • in
  • Categorie: , ,

  •  HOLLANDS KROON - MIDDENMEER Microsoft zet met vragenuur voor omwonenden het hek van de veelbesproken datacenters een klein stukje open.



    18-10-2021

    Presentatie Microsoft

    Presentatie Microsoft   



    Maandag zette Microsoft voor het eerst de hekken rondom hun veelbesproken datacenters virtueel op een kier. In wat de eerste van een reeks informatiebijeenkomsten moet worden, konden belangstellenden vragen stellen aan de techgigant.

    Een charmeoffensief mag het heten. Op de dag dat bij Middenmeer de eerste palen de grond in gaan van twee nieuwe datacenters in Het 

    Venster, nodigde Microsoft omwonenden uit om hun vragen af te vuren op medewerkers. Eerder al gaf de Amerikaanse baas van alle megadatacenters van Microsoft, Noelle Walsh, een interview.

    Lees ook: Het verzet tegen de nieuwe megadatacenters in Noord-Holland kost Microsoft miljoenen per maand

    Nieuw? Voor de techreus wel. Datacenters zijn überhaupt vaak gehuld in geheimzinnigheid, vaak met veiligheid als argument. Wie zijn intrek neemt in het geplande gigadatacenter in Zeewolde is bijvoorbeeld officieel nog steeds niet bekend.

    Ook op haar ’campus’ in de Wieringermeer, daar gevestigd sinds 2014, verstopte Microsoft zich jaren achter driedubbele beveiliging en hoge zwarte hekken. Met de twee nieuwe datacenters in aanbouw komt het totaal op de campus op negen.

    ,,Ik realiseer me dat we dit eerder hadden moeten doen, misschien zes jaar eerder al’’, zegt Michel N'Guettia, director van Microsofts clouddiensten in West-Europa. Daarom wil hij op herhaling, twee of drie keer per jaar. ,,Naar behoefte.’’

    Een uur de tijd hebben de omwonenden en Microsoft om elkaar beter te leren kennen. Wel is de bijeenkomst virtueel, wat in dit geval betekent: strak geleid. De bezoekers (een kleine honderd, volgens de organisatoren) kunnen elkaar niet zien, en elkaars schriftelijke vragen in het vragenhalfuurtje niet lezen.

    De meeste omstreden onderwerpen passeren kort de revue: water- en energieverbruik, duurzaamheid, de verdozing van het landschap. Hoofd technologie Rob Elsinga legt uit dat het datacenter de servers met lucht koelt, en pas water inzet als de buitentemperatuur 27 graden is. Dat de 360 megawattuur aan energie die de Nederlandse datacenters nu nodig hebben groen is, en de datacenters ,,nu al CO2-neutraal zijn’’. En dat Microsoft plannen heeft om ze in 2030 CO2-negatief te maken, waarbij CO2 uit de lucht moet worden gehaald door maatregelen als herbebossing. 

    Aandacht is er ook voor de fondsen die het bedrijf sinds 2018 beschikbaar stelt aan scholen en non-profits in de regio. Techlessen voor ouderen, programmeerlessen voor kinderen, een samenwerking met twee ROC’s om datacenterpersoneel op te leiden. Nieuwe aanvragen zijn welkom. En, is de belofte, er komt meer aandacht voor vergroening en een betere ’landschappelijke inpassing’ van de dozen - planten, bomen en struiken.

    Noordh0llands Dagblad

    ___________________________


    Reactie in het NHD 23-10-2021:

    Microsoft 

    Microsoft heeft maandag haar deur met betrekking tot haar tweede vestiging op Agriport in de Wieringermeer inderdaad op een kier gezet. Er kwam echter alleen informatie, die het bedrijf kwijt wilde die neerkwam op: ’Microsoft moet, Microsoft doet goed’. Hierbij enkele vragen bij mijns inziens tegenstrijdige informatie. 

    Waarom komt de nieuwe vestiging van vijftien hectare op honderd meter afstand van de eerste van 34 ha te staan, terwijl één van de sprekers van Microsoft zelf aanhaalde dat de datacenters onderling hebben afgesproken dat twee vestigingen van één bedrijf op tenminste zeventien kilometer van elkaar moeten staan? ’Die moest je natuurlijk als één campus zien’, werd geantwoord. 

    Verder meldde Microsoft, naast 45 Megawatt windenergie uit de Wieringermeer, ook nog negentig MegaWatt van het windpark Borssele op de Noordzee voor haar datacenters in Middenmeer en Schiphol gekocht te hebben. Dat is het jaarverbruik van 492.500 huishoudens. Kan zo’n giga energieslurper er in deze tijd van vermindering van CO2-emissies tegen de opwarming van de aarde, zonder blikken of blozen bij geplaatst worden? Levert dat nou echt een bijdrage aan duurzaamheid? 

    Volgens Microsoft moet dat wel, omdat alle grote bedrijven in Nederland, ’maar ook ziekenhuizen’ hun data in de cloud geplaatst willen hebben. Maar de eerste vestiging van Microsoft was volgens eerdere informatie van haar zelf helemaal niet bedoeld voor data uit Nederland, maar voor die uit andere EU-landen, het Midden-Oosten en Afrika. Hoezo noodzaak van een nieuwe vestiging in de Wieringermeer? 

    JAN MEIJLES 
    Lutjewinkel 
    __________________________________________




    1 reacties :

    Anoniem zei

    Het is toch te idioot voor woorden dat zoiets nog mogelijk is?
    Ieder weldenkend mens is tegen, maar een paar corrupte politici uit HK gaan gewoon hun eigen gang en niemand die deze criminelen stopt, ook niet uit de Provincie of uit Den Haag.

    Een reactie posten