Foto van IKEK 11


Tijdens de groots opgezette VN klimaatbijeenkomst in Glasgow, waarop Boris Johnson het Parijs akkoord in alarmisme zelfs schijnt te willen gaan overtreffen, is er ook een grote conferentie die wél over de stand van de klimaatwetenschap gaat. En die heeft een line-up van zeer vooraanstaande kritische wetenschappers om je vingers bij af te likken.
Zie hier voor het volledige tweedaags programma en de aanmelding (€100 pp).
De presentaties zijn in het Duits of in het Engels, maar worden simultaan vertaald naar de andere taal, dus kun je alles volgen. En de belangrijkste sprekers zullen sowieso Engels spreken.

Ik heb van bijna allen al meerdere keren presentaties bijgewoond en heb de meeste ook al eens uitgebreid gesproken (dat is op conferenties vaak nog interessanter dan de presentaties), maar ik heb hun recente publicaties niet bijgehouden, dus ben ik erg benieuwd naar de nieuwste inzichten!
Ik zal de belangrijkste sprekers hieronder introduceren, voor wie ze nog niet kent.

Dag 1 (vrijdag 12 november)

11.45u  Prof. Dr. Peter Ridd (via Skype): Is the great Barrier Reef dying? 
U welbekend van de optredens in Oslo en Leiden: integere kenner van het Great Barrier Reef , en daarnaast ook gedreven wetenschapscriticus.
De vorige keer legde hij uit dat er niets vreemds aan de hand is met het Great Barrier Reef, dat het in zeer goede staat is, en dat de regelmatig optredende coral bleeching een normaal verschijnsel is.
Hij is ook een voorbeeld van hoe je als integere wetenschapper genadeloos kunt worden aangevallen door je eigen universiteit, wanneer je boodschap niet de gewenste is: de veelgehoorde alarmerende geluiden over het Great Barrier Reef mochten niet ontkracht worden door wetenschappelijk bewijs.
De aanval was dermate verwerpelijk dat Ridd met gemak via crowdfunding wereldwijd de kapitalen ophaalde om zich te verdedigen, wat hij vooralsnog succesvol heeft gedaan (de eerste zaak heeft hij gewonnen, de tweede loopt nog). Maar wel door vele honderdduizenden dollars aan top-advocaten uit te geven.

14.00u  Prof. Dr. William Happer: Greenhouse gases and radiation: much ado about nothing
Happer is zondermeer de meest vooraanstaande wetenschapper op de conferentie. Ik sprak hem uitgebreid in de VS op een conferentie in 2017. Hij behoort tot de absolute wereldtop op het gebied van de theoretische natuurkunde en stralingsleer.
Happer loopt regelmatig rond op het Institute for Advanced Studies van Princeton waar ooit Einstein de baas was, en waar hij wekelijks zijn goede vriend Freeman Dyson bezocht, die een jaar geleden overleed. Dyson hoorde bij het handjevol absolute grootheden van de natuurkunde, en was ook zeer kritisch over de alarmistische klimaatwetenschap, zoals hij vriendelijk uitlegde in 4 minuten in de eerste documentaire over klimaat van Marijn Poels (na 1 uur en 10 minuten)
Happer zal waarschijnlijk zijn recent gepubliceerde onderzoek naar het stralingseffect van CO2 toelichten.
Spoiler alert: dat effect van CO2 blijkt aantoonbaar veel kleiner dan door de klimaatactivisten en de klimaatmodellen gesteld wordt.
De voornaamste reden dat ik naar Gera ga is om Happer weer eens te spreken.

14.45u   Dr. Sebastian Lüning: Ist das Wetter in Deutschland wirklich extremer geworden?
Samen met dr. Fritz Varenholt (spreekt op zaterdag) auteur van een spraakmakend boek over de invloed van de zon op ons klimaat “Die Kalte Sonne”.
Is ook al vele jaren onvermoeibaar blogger en vlogger over klimaat

16.45u   Prof. Dr. Henrik Svensmark Prof. Dr. Nir Shaviv: the role of the sun in climate change and in IPCC-AR6
Het onafscheidelijke duo op elke klimaatrealistische conferentie.
Ze onderzoeken het effect van kosmische straling en de zon op ons klimaat en hebben op die gebieden baanbrekend werk verricht.
Nir Shaviv is astrophysicus en wordt zo hoog aangeslagen dat hij een jaar heeft mogen doorbrengen op het eerder genoemde Institute for Advanced Studies van Princeton, een eer die alleen de allerbeste wetenschappers te beurt valt.
Shaviv schreef in 2003 het artikel  “Celestial driver of Phanerozoic Climate” dat grote indruk op mij maakte, en rond 2007 mijn twee jaar durende transitie van alarmist naar scepticus afrondde.

18.30u  Dr. Susan Crockford (via Skype): The threatened mascot: the truth about the polar bear catastrophy 
U ook wellicht bekend van Oslo en haar lezing in Blijdorp.
Ik verwacht van Crockford de laatste cijfers over de ijsberenpopulaties, die wel weer een groei zullen laten zien. Al kan dat niet veel langer doorgaan: hun aantal is van 5 à 10.000 in 1970 tot nu 30 à 35.000 toegenomen, ze vormen intussen bijvoorbeeld op Spitsbergen een ware plaag.
Net als tegen Ridd is ook tegen Crockford een harde lastercampagne gevoerd: de ijsbeer is net als het Great Barrier Reef een symbool van de klimaatcrisis en dus mag niet naar buiten gebracht worden dat het er prima mee gaat.
De laatste venijnige hetze tegen Crockford werd gestart door activisten vanuit ons eigen Wageningen, niet iets om trots op te zijn.

Dag 2 (zaterdag 13 november)

9.00u Prof. Dr. Christian Schlüchter: Klimawandel und Gletscherschmelze in den Alpen
Geen bekende wetenschapper, maar de vorige keer liet hij fantastische beelden zien van wat onder de smeltende gletsjers uitkomt: bomen en boerderijen uit de middeleeuwen! De gesmolten gletsjers zijn dus blijkbaar niet zo alarmerend als men doet voorkomen, maar eigenlijk de normale situatie.
Schlüchter onderzoekt en dateert alles wat er achterblijft als het ijs weg is, en reconstrueert zo de geschiedenis van de gletsjers.
Wat blijkt: de meeste zijn ontstaan in de recente kleine ijstijd, en bedekken landbouwgebieden waar eeuwenlang mensen gewoond en gewerkt hebben. Niet de huidige opwarming is blijkbaar opmerkelijk en alarmerend, maar de kleine ijstijd die we net uitkomen. De aarde is al 5000 jaar aan het afkoelen, we gaan naar een nieuwe grote ijstijd, en we mogen ons gelukkig prijzen met de recente opleving van het warme interglaciaal. Hopelijk duurt die nog een tijdje…
Vanwege deze belangrijke bijdrage aan de discussie noem ik Schlüchter dus toch maar even tussen de grootheden.

10.00u Prof. Dr. Richard Lindzen:  Global Warming, climate models and language
Deze scepticus van het eerste uur werkte op het vooraanstaande MIT en leverde een belangrijke bijdrage aan de allereerste klimaatkritische documentaire uit 2007 van het Engelse Channel 4: The Great Global Warming Swindle.  Overigens zat Nir Shaviv daar ook al in. Nog steeds een must-see!
Lindzen is een zeer vooraanstaand wetenschapper en was ook  lead-author in het derde IPCC rapport.
Ik verwacht dat hij zijn standaard onderwerp (straling en temperatuurreeksen) over zal laten aan Happer en het vooral zal hebben over het strategische taalgebruik van de klimaatactivisten: van “global warming” naar “climate change” (toen de opwarming 15 jaar stil stond), naar climate crisis, en nu wellicht naar “climate catastrophy”.

15.00u Prof. Dr. John R. Christy (via Skype): CMIP6 vs. CMIP5 – IPCC climate models on the test bench
Zeer actieve kritische professor, vooral bekend van de vele grafieken waarin hij de voorspellingen van de klimaatmodellen vergelijkt met de officiële waarnemingen (weerballonnen en satellieten).
Al decennia toont hij telkens aan dat de modellen veel meer opwarming voorspellen dan we waarnemen, en is daarmee de grootste wetenschappelijke troef tegen het alarmisme.
Het wordt interessant om de allernieuwste modelvoorspellingen uit het kersverse AR6 van het IPCC meteen flink door de mangel gehaald te zien worden!

15.45u Prof. Dr. Fritz Vahrenholt:  Energiewende zwischen Wunsch und Wirklichkeit
Zoals gezegd co-auteur van “Die Kalte Sonne” met Sebastian Lüning.
Deze keer lijkt hij het niet over klimaatwetenschap te gaan hebben, maar over de in zwaar weer verkerende Duitse Energiewende.

Geweld tegen kritische wetenschappers op IKEK 13
De vorige EIKE conferentie werd voorafgegeaan door bedreigingen met geweld van Extinction Rebellion aan het adres van de faciliterende hotelketen, zodat deze in paniek contractbreuk pleegde en twee dagen van tevoren de conferentie cancelde. Met veel moeite is toen nog net een andere locatie gevonden.  Ik vermoed dat het deze keer niet gemakkelijk was om toch weer ergens onderdak te vinden. De locatie wordt dan ook geheim gehouden.
De EIKE conferenties zijn altijd erg Duits: bloedserieus, wetenschappelijk en goed georganiseerd, met alle mogelijkheid tot fatsoenlijk debat en commentaar. Het is kenmerkend voor de klimaatactivisten dat men dergelijke wetenschappelijke conferenties met geweld onmogelijk wil maken, in plaats van in debat te gaan.
In de VS was er vaak ook protest bij de vele Heartland conferenties die ik daar bezocht, en het was prachtig om dan Christopher Monckton te zien opveren en naar buiten lopen, om voor de camera’s in debat te gaan met de protesterenden.  Dat vond hij heerlijk.
Toen de conferentie in Chicago samenviel met een NATO vergadering, was de hele stad afgesloten en was er geen protest te bekennen. Iets waar Monckton zijn grote teleurstelling over uitsprak.