Baas van Rosneft waarschuwt Europeanen voor naïeve energiepolitiek: “Overdreven veel vertrouwen in alternatieve energieën”

Datum:
 • zondag 31 oktober 2021
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Uit Rusland is op dit moment weinig begrip te horen voor de Europese energiegevoeligheden. 
  Baas van Rosneft waarschuwt Europeanen voor naïeve energiepolitiek: “Overdreven veel vertrouwen in alternatieve energieën”


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Uit Rusland is op dit moment weinig begrip te horen voor de Europese energiegevoeligheden. Dat is niet verrassend: Rusland is een van de belangrijkste gasleveranciers van Europa, ziet zichzelf echter door de Europeanen op verschillende wijze gebruuskeerd – hoewel de EU-landen dringend op meer Russisch (en goedkoop!) gas zouden zijn aangewezen.

  Nu sprak Igor Setsjin, bestuursvoorzitter van de Russische energiereus Rosneft op het 14e Eurazische Economieforum in Verona (Italië) duidelijke taal. De sterke stijging van de gasprijzen in Europa zou “hoofdzakelijk verbonden zijn met een overdreven veel vertrouwen in de betrouwbaarheid van de alternatieve (energie)opwekking”, zei Setsjin. Dit vertrouwen zou een van de redenen zijn waarom er in de Europese reservoirs niet voldoende gasreserves zouden zitten.

  “De jongste gebeurtenissen tonen aan dat de stabiliteit van de windkracht overschat wordt. Volgens klimaatonderzoekers was de windkracht in Europa in september en oktober van dit jaar 15% onder het historische niveau, wat een negatief effect had op de productie van windenergie”, aldus de baas van Rosneft. Maar de Europeanen zouden er pas met het naderen van de winter serieus zijn gaan nadenken over de risico´s van de opwekking van hernieuwbare energie. Deze situatie zou geleid hebben tot recordgasprijzen, “die sinds het begin van dit jaar vervijfvoudigd zijn en nu het economisch herstel van Europa op de lange termijn bedreigen.”

  De bestuursvoorzitter van Rosneft riep ertoe op om ondanks de politisering van het energieproces “de bruggen van vriendschap en het wederzijds begrip” tussen Rusland en Europa te versterken. Want: “Rusland blijft de belangrijkste en meest betrouwbare gasleverancier voor Europa”.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten