Staatssecretaris Keijzer vindt invoering van coronapas eigenlijk niet uit te leggen. ’We moeten weer terug naar het oude normaal’

Datum:
  • zaterdag 25 september 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  • Na anderhalf jaar coronamaatregelen vindt demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) het genoeg geweest: „We moeten weer terug naar het oude normaal.” Dat deze zaterdag de coronapas breed wordt ingevoerd, vindt de bewindsvrouw eigenlijk niet uit te leggen.


    Inge Lengton 25-9-2021


    Laatst las Mona Keijzer in de krant hoe blij een vrouw was dat de coronapas wordt ingevoerd. „Ze zei: dan kan ik tenminste veilig naar het café. Toen dacht ik bij mezelf: wat is er toch gebeurd dat we inmiddels bang zijn geworden voor elkaar? Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op? Ik ben staatssecretaris, maar ik ben ook een CDA’er. Mensen hóren bij elkaar.”

    Lees ook: D66 en PVV willen opheldering over uitspraken Keijzer over coronapas

    We ’zitten op een keerpunt’, vindt Keijzer. „We hebben anderhalf jaar corona gehad. Daarbij is de focus steeds gelegd op de zorg. Dat zie je aan elk OMT-advies, dat begint met de doelstellingen: kwetsbaren beschermen, zicht houden op het virus, de zorg toegankelijk houden.” Er is echter een nieuwe fase aangebroken, stelt de bewindsvrouw. „De meeste mensen hebben geen of lichte klachten van corona. Inmiddels is iedereen in de gelegenheid geweest zich te vaccineren. We zitten op een vaccinatiegraad van ongeveer 85 procent. Daar komt op vrijwillige basis niet veel meer bij. Bovendien is het een feit dat de volledige opening van de scholen en universiteiten eind augustus niet hebben geleid tot grote instroom in de ziekenhuizen en op de ic’s. Terwijl de vaccinatiegraad onder studenten laag is. Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?”

    Keijzer werpt de vraag op terwijl dit weekend een omstreden kabinetsmaatregel ingaat. Cafés, restaurants, bioscopen, sportstadions, theaters en musea mogen alleen bezoekers toelaten die met het coronatoegangsbewijs (ctb) kunnen laten zien dat ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. Burgemeesters en politie voorzien problemen met de handhaving, horeca-ondernemers vrezen onvrede en opstootjes. Er zijn demonstraties aangekondigd.

    „Ik hoop dat iedereen zich netjes gedraagt”, zegt Keijzer. „Of ik me erger aan de invoering van deze pas? Voor mijn ergernis koopt niemand droog brood.”

    Maar u bent hier niet blij mee, toch?

    „Het besluit is genomen. Daar ga ik niks aan afdoen. Toch zie je dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet. We hebben net de Formule 1 gehad terwijl Dance Valley niet doorging. Je mag meedoen aan de marathon zonder ctb, maar als je een gebakje gaat eten in de lunchroom moet je ‘m wel hebben. Ik merk het ook aan mijn contacten met de evenementenbranche. Daar zeggen ze: Mona, waarom mogen we in onze branche de zalen maar voor driekwart vol hebben en hoeft een feestcafé dat niet? Ik kan het niet meer logisch uitleggen.”

    Als u dat vindt, waarom heeft u zich er als lid van het kabinet niet tegen verzet?

    „Ik heb hier uiteraard discussies over gevoerd. Dat mag je verwachten van mij als staatssecretaris van Economische Zaken. Vervolgens neem je met elkaar een besluit. Maar dat laat onverlet dat we met elkaar moeten gaan wegen of het nog logisch is hoe we met corona omgaan en wat we gaan doen aan de tegenstellingen in de maatschappij. Je ziet het vertrouwen in de politiek fors dalen. Je ziet dat het draagvlak voor die coronatoegangsbewijzen niet florissant is – een derde voor, een derde tegen en een derde weet het niet. Het is de hoogste tijd dat we ons afvragen of wij op deze weg voortgaan.”

    En?

    „Ik vind dat we daar andere besluiten over moeten gaan nemen. Corona blijft onder ons. Je kunt zeggen: als je met vier-, of vijfhonderd mensen bij elkaar bent en zingt en danst, dan vragen we nog een tijdje het ctb. Maar je moet het niet neerleggen over een hele sector die al anderhalf jaar negatieve effecten voelt van wat wij aan het doen zijn. We leggen de handhaving hiervan weer bij de ondernemers en hun vaak jonge werknemers. En dat zijn ook hele kleintjes. Dus op zeker moment moet je met die ctb’s stoppen. We moeten weer terug naar het oude normaal.”

    Vindt de rest van het kabinet dat ook?

    „Ik snap de vraag, maar ik ga ’m niet beantwoorden. Ik wil best vertellen dat ik deze kant van de discussie heb ingebracht. Maar op zeker moment komt er een kabinetsbesluit en dan is dat het besluit. De komende tijd gaan we praten over hoe het anders moet.”

    Maar ook het besluit om het anders te doen, neemt het kabinet toch ook in gezamenlijkheid? U neemt nu de vlucht naar voren.

    „Als u dat zo wilt zeggen, zijn dat uw woorden. Ik vind dat we een andere discussie moeten voeren met elkaar. Als ik komend weekend in de koopgoot in Rotterdam, de Kalverstraat in Amsterdam of de Grote Markt in Den Haag mensen winkel in en uit zie lopen zonder ctb en als ze wat gaan drinken wel opeens een ctb nodig hebben en u vraagt mij of dit nog logisch is, dan zeg ik: ingewikkeld.”

    Maar u heeft er wel mee ingestemd. Is Mona Keijzer dan ontevreden over Mona Keijzer?

    „Nee. Juist niet. Net als al die ondernemers ga ik gewoon door. Ik ben hiervoor aangesteld. Maar ik ben behalve staatssecretaris ook een mens. Ik heb ondernemers in de familie. Ik heb kinderen. Ik zie wat het doet met saamhorigheid in de samenleving; de groeiende tegenstellingen met coronabestrijding als voedingsbodem.”

    Deze zaterdag gaat de coronapas in. Horeca-ondernemers moeten ‘m handhaven en uitleggen. Als die van iemand uit het kabinet horen dat de maatregel niet is uit te leggen, hoe moeten zij dat dan doen?

    „Dat is ook democratie. Er is een besluit geweest, de Kamer heeft ermee ingestemd, dus daaraan hebben we ons dan te houden. Laten we het dus netjes houden met elkaar.”

    En hoe denkt u over mensen met een zwakke gezondheid die naar een concertzaal willen?

    „Terechte discussie. De mensen met een zwakke gezondheid kun je niet op één hoop gooien. Er zitten mensen bij die al nooit naar dat soort dingen heen gingen omdat ze sowieso al risico liepen. Het gaat erom dat we de afweging anders maken omdat we het anders met z’n allen niet volhouden. De prijs die we samen betalen voor onderlinge saamhorigheid wordt anders te hoog, ben ik bang.”

    Hoe komt het dat u met dit verhaal collega en partijgenoot Hugo de Jonge niet heeft kunnen overtuigen?

    „Dit ga ik niet doen. Hugo is een collega van mij in het kabinet en ik heb respect, echt waar, voor de energie waarmee hij is doorgegaan. Zoals ik kijk naar wat het voor ondernemers betekent, kijkt Hugo naar wat het betekent voor de zorg. Dat is een hele tijd zonder meer te billijken geweest en ik zeg nu dat we daar op een andere manier naar moeten gaan kijken.”

    En de cijfers dan die Hugo de Jonge naar voren brengt: met een vaccinatiegraad van 85 procent zullen er nog 1,5 miljoen mensen onbeschermd zijn, wat kan leiden tot 32.000 ziekenhuisopnames en 3400 ic-opnames. Gelooft u die dan niet?

    „Jazeker wel. Corona bestaat. En corona blijft. Dat moeten we accepteren: mensen kunnen ziek worden – ook van andere dingen. En we zullen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen moeten wijzen die zich niet laten vaccineren. Dan kun je ziek worden. Tegelijkertijd moet je kijken hoe je het in de zorg anders kunt organiseren. Vooropgesteld: ik heb mateloze bewondering voor die mensen die daar die immense druk hebben gehad in de ziekenhuizen. Maar ook daar kun je het op een andere manier organiseren, veel meer geconcentreerd dan nu. Een ziekenhuis heeft gemiddeld vier à vijf coronapatiënten liggen. Verpleegkundigen moeten daarvoor meerdere keren per dag in en uit hun beschermende kleding. Dat werkt niet alleen onprettig, het kost ook ongelofelijk veel tijd. Als je dat nou meer concentreert, is het beter te doen voor al die mensen die in de ziekenhuizen werken.”

    Wat koopt die kroegbaas die zaterdag met boze klanten voor de deur staat voor uw verhaal?

    „Dat hij hoort dat de discussie breder wordt gevoerd. En dan niet op de flanken, door mensen die corona compleet ontkennen, maar ook door redelijke mensen. Zoals ik.”

    Noordhollands Dagblad


    Lees ook:

    Rumoer in Kamer over coronapas-uitspraken Keijzer

    0 reacties :

    Een reactie posten