Omstreden gasleiding Nord Stream II is af

Datum:
 • zondag 12 september 2021
 • in
 • Categorie: ,
 • Verbinding over zee omzeilt Polen en Oekraïne 


  11-9-2021

  Kort voor de Duitse verkiezingen hebben Moskou en Berlijn hun doel bereikt. Vrijdag verkondigde het Russische staatsbedrijf Gazprom trots dat de omstreden gaspijpleiding Nord Stream II eindelijk af is. 

  Russisch gas speelt hoofdrol in politieke betrekkingen 

   Van onze verslaggever 

  BERLIJN Zowel het Kremlin als de Duitse Bondskanselarij hebben het project altijd als een ’puur energievraagstuk’ afgedaan. Poetins opperste lobbyist, oud-kanselier Gerhard Schröder van de SPD, zette in 2005 zijn handtekening onder de gasverbinding Nord Stream II in de Oostzee, waardoor strategische doorvoerlanden als Oekraïne en Polen buitenspel gezet werden. Schröder verloor daarna nipt de verkiezingen van Merkel en werd onmiddellijk commissaris bij Nord Stream en later bij oliereus Rosneft. 

  De internationale energiekwestie spookt al vele jaren rond. Duitsland en ook Nederland worden nog afhankelijker van Russisch gas van Nord Stream, wat geleid wordt door Matthias Warnig, ex-spion van de communistische Staatssicherheit in de DDR en persoonlijke vriend van ex-KGB-agent Vladimir Poetin. 

  Paria 

  Moskou zal decennialang nieuwe miljarden ontvangen. Maar tijdens de aanleg van Nord Stream II werd Rusland een paria voor Europa, met de bloedige oorlog in Oost-Oekraïne, de bezetting van de Krim, het neerschieten van vlucht MH-17 en de vergiftiging van oppositieleider Alexej Navalny. 

  Kanselier Angela Merkel, oud-burger van de communistische DDR, wilde Nord Stream II geenszins verhinderen: „Ook tijdens de Koude Oorlog stopte de Sovjet-Unie de gasvoorziening naar Duitsland nooit.” 

  Haar conservatieve CDU-partijgenoot Armin Laschet, de nieuwe lijsttrekker, zegt echter: „Als Rusland rode lijnen overschrijdt kunnen we gas naar Europa tegenhouden.” Maar deze hardere houding gaat lijnrecht tegen contractuele verplichtingen in. 

  De linkse SPD-kanshebber op het Duitse kanselierschap, vicekanselier Olaf Scholz, probeerde Amerika daarom al te paaien. De VS zijn groot tegenstander van Nord Stream II. Het Amerikaanse Congres stuurde al dreigbrieven naar kleine Noord-Duitse gemeenten waar de onderzeese gaspijpleiding aan land komt. Scholz beloofde Washington de bouw van Amerikaanse gasterminals in de Bondsrepubliek met een miljard euro te subsidiëren. 

  De sociaaldemocraat zoekt een diplomatieke middenweg tussen de Amerikanen en de Russen. Zijn SPD wil een nieuwe bondsregering vormen met de linkse oppositiepartij Groenen. De lijsttrekker van deze milieupartij, Annalena Baerbock, geldt als hardliner jegens Moskou.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten