Genoeg elektriciteit voor nieuw datacenter van Microsoft in Middenmeer

Datum:
 • woensdag 22 september 2021
 • in
 • Categorie: , , ,

 • Hollands Kroon
  -  Als techgigant Microsoft op het Venster-West in Middenmeer een nieuw hyperscale datacenter gaat bouwen, is er dan voldoende elektriciteit voor handen om alle servers te voeden? Ja, zegt netbeheerder Tennet. De aanvraag van Microsoft is meegenomen in de berekeningen, aldus een woordvoerder.


  Winnie van Galen 22-9-2021

  De vraag houdt verband met capaciteitsproblemen op het stroomnet. Kortgeleden maakte netbeheerder Liander bekend dat er voor de grotere ondernemingen in Noord-Holland tot 2025 onvoldoende stroom beschikbaar is. Het huidige netwerk is door de toegenomen vraag naar elektriciteit en het aanbod van groene stroom overbelast. Liander verzorgt de stroom voor partijen die afhankelijk zijn van het midden- en laagspanningselektriciteitsnet. De voeding die zeer grote datacenters nodig hebben, verloopt via het hoogspanningsnet van Tennet.

  In Middenmeer draait er inmiddels een datacenter van Microsoft. Dit bevindt zich aan de oostkant van de snelweg A7. Met dergelijke grote stroomafnemers komt bij het indienen van plannen standaard de vraag naar voren welke plannen zij in het verschiet hebben liggen ’zodat we het kunnen meenemen in het scenario’, aldus Jorrit de Jong, woordvoerder van Tennet.

  Stroomleverantie

  Voor de ontwikkeling van een datacenter op het bedrijventerrein Venster-West is de stroomleverantie met andere woorden geregeld. Microsoft kan de servers aansluiten als het datacenter over enige tijd is gerealiseerd. De Jong: „Als ze een vergunning hebben, zijn wij verplicht ze aan te sluiten en dan moet er ook ruimte zijn op het hoogspanningsnet.”

  Hoewel nog niet alle puntjes voor de vergunningen op de i staan, kreeg Microsoft vorige week van de provincie te horen dat ze in principe met de bouw van het datacenter op het Venster-West kunnen beginnen. Daarnaast heeft Microsoft vergevorderde plannen voor de bouw van een derde datacenter in Middenmeer, op de locatie B1. Deze plek ligt in het verlengde van het Venster-West.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten