Deel Noord-Holland heeft binnenkort geen vergunning nodig voor stikstofuitstoot

Datum:
 • dinsdag 28 september 2021
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Boerenbelangengroep Boeren in Actie Noord-Holland wijst op de mogelijkheden en onmogelijkheden van een aanpassing van de stikstofwet, dat gevolgen heeft voor een deel van de provincie Noord-Holland. Demissionair Landbouwminister Carola Schouten heeft aangekondigd dat bedrijven die 25 kilometer of verder van een Natura 2000-gebied afzitten vanaf medio 2022 geen Natuurbeschermingswetvergunning nodig hebben.


  28 september 2021


  De kaart die Jack Rijlaarsdam via Aerius heeft gemaakt. Het witte gedeelte (binnen de oranje lijnen) valt buiten 25 kilometer van beschermde stikstofgevoelige natuur.
  De kaart die Jack Rijlaarsdam via Aerius heeft gemaakt. Het witte gedeelte (binnen de oranje lijnen) valt buiten 25 kilometer van beschermde stikstofgevoelige natuur.

  De wetwijziging, die ingaat zodra Aerius hier op is aangepast volgend jaar, is een gevolg van een uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter vond het oneerlijk dat er bij het bouwen van een weg met andere afstanden wordt gerekend dan voor bijvoorbeeld veehouderijen. Dinsdagavond (28 september) is er een debat over in de Tweede Kamer, maar de oplossing van Schouten (de 25 kilometer-buffer) lijkt het wel gewoon te gaan halen.

  Gevaren

  Reden voor Jack Rijlaarsdam, voorman van Boeren in Actie Noord-Holland, om aan de bel te trekken. „We wilden eerst de vlag uithangen voor de ondernemers (de wetswijziging geldt niet alleen voor boeren, red) in het gebied dat buiten de 25 kilometerzone valt, maar toen we er verder over gingen brainstormen moeten we concluderen dat er ook gevaren zijn. Want wat als straks de regels opeens weer wijzigen omdat de rechter het onderuit haalt? Dan creëert de overheid eigenlijk PAS-melders 2.0 met zo’n besluit.”

  De provincie kan misschien uitkomst bieden, door toch vergunningen te verstrekken voor boeren die in het gebied zitten en straks gaan uitbreiden. Rijlaarsdam merkt bij de provincie echter grote terughoudendheid. „Regeren is vooruitzien, maar de provincie is momenteel vooral aan het reageren. Daarom vragen wij nadrukkelijk aan de provincie om mee te denken over iets wat er aan zit te komen.”

  Schouten schept met de wetswijziging juist ruimte in de stikstofcrisis, al gaat het maar voor een beperkt gebied in Nederland gelden. In de ‘uitstulping’ van Noord-Holland liggen toevallig geen stikstofgevoelige natuurgebieden. Op het gebied rond de Eemshaven in Groningen na blijven andere bedrijven wel vergunningplichtig. „Als boeren dat zeker willen weten, kunnen ze dat uitrekenen met Aerius. Maar Nederland is flink bezaaid met beschermde natuurgebieden.”

  Weinig beweging

  Boeren die willen stoppen of een deel van de stikstofrechten willen verkopen, moeten nu handelen is het tweede deel van de oproep van Boeren in Actie Noord-Holland. Boeren die nu nog stikstofrechten bezitten en verder dan 25 kilometer van beschermde natuur afzitten, kunnen die straks niet meer verkopen. Co Scholten uit Opmeer (NH) volgt de ammoniakrechtenmarkt op de voet voor de website ammoniakrechten.nl. „In het gebied rond Enkhuizen zitten niet zo veel veehouders, er is nog weinig beweging te zien in Noord-Holland. Misschien verandert dat nog als de wetswijziging meer concreet wordt in de loop van dit jaar”, zegt hij.

  0 reacties :

  Een reactie posten