Zeven nieuwe windturbines in Groetpolder. Eind van het jaar gaan ze stroom leveren

Datum:
 • vrijdag 13 augustus 2021
 • in
 • Categorie: ,

 • HOLLANDS KROON -  LUTJEWINKEL

  Twee van de zeven nieuwe windturbines in de Groetpolder beginnen hoogte te krijgen. De windmolens vervangen de ruim twintig jaar oude voorlopers, die eerder dit jaar zijn verwijderd.


  Winnie van Galen 13-8-2021

  Aanvankelijk bestond het in 1998 gerealiseerde Windpark Groetpolder uit negentien molens. Daarvan zijn er twaalf verwijderd en vervangen door zes grotere windturbines met een tiphoogte van 150 meter. Plannen om meer van dit soort molens neer te zetten mislukten.

  (Tekst gaat door onder de foto)

  © Fotografie Moussault

  De zes aandeelhouders achter het Windpark Groetpolder besloten toen de zeven resterende molens te vervangen door turbines van vergelijkbare grootte maar met een iets hoger rendement door een verbeterde techniek. De ashoogte van deze turbine bedraagt 46 meter en de wieken hebben een diameter van 43 meter. De zeven molens, waarvan de eerste inmiddels hoogte begint te krijgen, hebben een gezamenlijke opbrengst van 6,3 megawatt. De zes grote turbines met een ashoogte van 99 meter en een diameter van honderd meter hebben een gezamenlijke capaciteit van 15 megawatt.

  (Tekst gaat door onder de foto

  De zes grotere windmolens met een tiphoogte van 150 meter.

  De zes grotere windmolens met een tiphoogte van 150 meter.© Foto Marc Moussault

  De bouw van de nieuwe molens komt eind september gereed. Daarna begint het proefdraaien. Tegen het einde van het jaar zijn ze operationeel, verwacht Jeroen de Heer van Windpark Groetpolder.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten